Párizs 2024 – Jelentősen nőtt a turizmus, mégis nyugodt a város

Párizs 2024 Olimpia - Eiffel-torony megnyitó, Trocadero - Sport, Turisztika

A párizsi olimpia kezdete óta 20 százalékkal több turista érkezett a francia fővárosba és környékére

Az olimpiai játékok kezdete óta Párizs és környéke jelentős turisztikai fellendülést tapasztal, a város mégis megőrizte nyugodt hangulatát. A Choose Paris Region adatai szerint a turisták száma 20%-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, a látogatók száma már elérte a nyár folyamán várt 15 milliót.

Alexandra Dublanche, a Choose Paris Region elnöke a TF1 kereskedelmi televízióban kifejtette, hogy már az olimpiai játékok megnyitója előtt jelentős növekedés volt tapasztalható. „Már a játékok kezdetétől, még a megnyitó ünnepség előtt 20 százalékos növekedést tapasztaltunk a fővárosi régióba érkező turisták számában. Ezek pozitív jelek” – mondta Dublanche.

Nemzetközi látogatók és szállodai kihasználtság

A nemzetközi turisták aránya, amelyet kezdetben 10-12%-ra becsültek, már most 18%-ot tesz ki a látogatók körében. A megnyitó ünnepségen a külföldi turisták adták a nézők 62%-át. A párizsi szállodák kihasználtsága is lenyűgöző: július 26-án, az olimpiai játékok megnyitó ünnepségének napján közel 90%-os volt, azóta pedig 80%-on áll, ami 15%-kal magasabb a tavalyi nyári adatokhoz képest.

A július 24. és augusztus 11. közötti időszakban a Párizsba érkező nemzetközi légijáratok száma 8%-kal emelkedett. Különösen az amerikai delegáció kiemelkedő, 27%-os növekedéssel 2023 nyarához képest. Kanadaiak, spanyolok és németek is nagyobb számban vannak jelen Párizsban, de a legnagyobb meglepetést a japánok 41%-os, a kínaiak 63%-os, és az írek 104%-os növekedése jelentette.

Gazdasági hatások és árak

A turisták jelentős vásárlóerővel bírnak, az ötcsillagos szállodák teljesen megteltek, a rendezvények helyszíneihez közeli vendéglátóhelyek zsúfolásig vannak reggeltől estig. A távolabb eső városrészek viszont nem érzékelik ezt a turistaforgalmat. Didier Arino, a Protourisme ügynökség vezetője szerint az olimpia elriasztotta a szokásos vendégkört a túl magas árakkal és a szorongást keltő kommunikációval. „Érkezett 2 millió külföldi turista, akik elriasztották a szokásos 3 millió turistát” – vélekedett Arino.

Bár a luxusszegmens jól teljesít, a középkategóriás szállodák nehezebb helyzetben vannak a magas árak miatt. Az ágazat csökkentette a kezdetben megemelt árakat, így tavaly nyári árakon is lehet foglalni hotelszobákat, átlagosan 218 euróért éjszakánként.

Kulturális és turisztikai látványosságok

A szervezőbizottság arra buzdította a látogatókat, hogy fedezzék fel Párizst az olimpiai helyszíneken kívül is. A Disneyland Párizsban a park applikációja szerint a várakozási idő minimálisra csökkent, hasonlóan a nagy múzeumokhoz. Laurence des Cars, a Louvre elnöke szerint most ideálisak a körülmények a látogatáshoz, mivel a látogatók száma csökkenő tendenciát mutat.

Az Eiffel-toronynál sem szükséges sorbaállni, és a versailles-i kastély látogatottsága is 20-30%-kal csökkent a múlt héten. A turisztikai hivatal szerint a látogatottság elsősorban a versenyhelyszínek és a nagy szurkolói zónák közelében jelentős, különösen a város északi részében, a Club France nevű hatalmas szurkolói központnál, ahol tízezrek ünneplik napi 24 órában a francia érmeseket.

Helyi reakciók és jövőbeli kilátások

A Seine-Saint-Denis megye elnöke hangsúlyozta, hogy az olimpia lehetőség arra, hogy „végre olyan arcot és képet mutassunk Seine-Saint-Denisről, amely távol áll a karikatúráktól”. Az Orsay Múzeum vezetősége szerint a látogatóik többsége az olimpia nézői közül kerül ki, sokan közülük most fedezik fel először a múzeumot.

Az olimpia utáni időszakra vonatkozóan pozitív kilátások vannak. „Ősztől nagyon magas látogatószámra számítunk, mert a képek csodálatosak, és az egész világ most újra beleszeret Párizsba” – mondta a Louvre igazgatója. Az Eiffel-torony vezetése szerint az „utószezon nagyon ígéretesnek látszik” az előzetes foglalások alapján, köszönhetően a pozitív nemzetközi visszhangoknak.

Párizs tehát nemcsak az olimpiai játékok idején, hanem az azt követő hónapokban is kiemelkedő turisztikai célpont marad, miközben megőrzi nyugodt és barátságos hangulatát.

A fotón épül a megnyitó helyszíne a Trocadéro téren a 2024-es párizsi nyári olimpia kezdete előtt egy nappal, 2024. július 25-én. Középen az olimpiai ötkarikával feldíszített Eiffel-torony látható. Czeglédi Zsolt / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .