Kukába az Élelmiszerpazarlással Nébih plakátpályázat a Fenntarthatósági Témahéten

élelmiszer pazarlás, bio hulladék - fenntarthatóság, környezetvédelem

Hangsúlyban az élelmiszerpazarlásra való figyelemfelhívás és a megelőzés fontossága

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fenntarthatósági Témahét keretein belül új kezdeményezést indított el, melynek célja az élelmiszerpazarlásra való figyelemfelhívás és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása. A „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel futó plakáttervező pályázat a Maradék Nélkül program keretében zajlik és április 25-től június 21-ig tart.

A pályázatot azzal a céllal írták ki, hogy ráirányítsák a figyelmet egy olyan globális problémára, mely az élelmiszerhulladékok által okozott környezeti és gazdasági károkra hívja fel a figyelmet. A Nébih legfrissebb kutatási adatai szerint Magyarországon évente átlagosan fejenként 60 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, melynek jelentős része megelőzhető lenne.

„Az élelmiszerpazarlás nem csak egy egyszerű probléma, hanem egy társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben” – emelte ki a hivatal képviselője. A pályázat célja, hogy kreatív módon, legyen az közérthető, látványos vagy humoros, szemléltessen az élelmiszerpazarlás jelenségével és annak következményeivel, valamint hangsúlyozza a fogyasztók szerepét a megelőzésben.

A verseny nemcsak az ifjabb generációknak szól. Általános és középiskolások mellett idén először a vállalkozó szellemű felnőttek is lehetőséget kapnak arra, hogy alkotásaikkal hozzájáruljanak az ügyhöz. Bármilyen technika és grafikai szoftver használata megengedett a pályaművek elkészítésénél, kivéve a mesterséges intelligencia segítségével előállított képeket.

A beküldési határidő június 21-e. A szakmai zsűri által díjazott alkotások értékes jutalomban részesülnek. Emellett a közönség kedvenceit és a legaktívabb iskolát is külön díjazzák, melyeket több vállalkozás is tárgynyereményekkel támogat. A tervek szerint a győztes alkotások oktatási intézményekben is megjelennek majd országszerte a következő tanévben, így tovább erősítve az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet és a fenntartható életmódra való ösztönzést.

Az élelmiszerpazarlás elleni harcban minden egyes kreatív ötlet és részvétel számít. A pályázat ezzel a lépéssel hívja fel a figyelmet a fenntartható fogyasztás fontosságára.

Fotó: Foerster

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .