Badacsonyi ételek készülnek

A badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – ezt akarja elérni a négy badacsonyi pincészet (Istvándy, Laposa Birtok, Szeremley Birtok, Válibor) alapította Badacsonyi Kör; a közelmúltban neves gasztronómiai szakemberek ismerkedtek az új étel lehetséges badacsonyi alapanyagaival.

Badacsonyi pincészetek gasztronómia

A kreatív séf csapat tagjai, Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament hivatalos catering), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) hétfőn Badacsonyban az Istvándy-birtok szürkemarha gulyáját és mangalica telepét, balatoni halászokat és egy kecskefarmot tekintettek meg, az új gasztronómiai termék alapanyaga után kutatva.

A Badacsony nevét viselő étel elkészítéséhez nem akartunk a múltba visszanyúlni, hanem valami újat szeretnénk alkotni – mondta az MTI-nek Nádasi András, a kezdeményezés sajtófőnöke.

Hozzátette: az elképzelés az, hogy az új gasztronómiai termék Badacsonyt idézze, helyi termékből készüljön, egészséges legyen, ne szezonális és egy háziasszony is el tudja készíteni.

A Badacsonyi Kör kezdeményezésével a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg – jegyezte meg a sajtófőnök.

Június végén a hivatalos ételbemutatón a budapesti New York Palotában derül ki, hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben.

Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet.

A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.

MTI