Több, mint 130 nevezés az Év pálinkás bonbonja 2024 versenyre

az Év pálinkás bonbonja 2024 verseny - gasztronomia

Egyre növekvő érdeklődés övezi az idei Év pálinkás bonbonja versenyt, melynek zsűrizése előtt a gyulai Almásy-kastélyban gyűltek össze a szakemberek és az érdeklődők. Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája rámutatott, hogy az idei évben százharminchárom nevezés érkezett, ami szignifikáns emelkedést mutat az előző évhez képest, ahol 104 nevezés történt.

A verseny kezdeményezői egyértelműen azt a célt tűztek maguk elé, hogy a magyar pálinka és a kiváló minőségű csokoládé kulináris összhangjának népszerűsítése, valamint a hazai kézműves csokoládé- és pálinkagyártók közötti szakmai kapcsolatokat erősítsék. Fabulya Attila hangsúlyozta, hogy már látható eredményeket értek el ezen a téren, például egyes cégek akár 400 kilométer távolságból is képesek hatékonyan együttműködni. Az év végén megrendezett céges ajándékozások egyik kedvelt terméke a pálinkás bonbon lett, melyből több ezer került a fogyasztókhoz.

A verseny szervezői négy kategóriában hirdették meg a versenyt, melyek között szerepelnek a krémtöltelékkel készült, kézműves pálinkás bonbonok, a birspálinka felhasználásával készült édességek, valamint az oktatási intézményekben készült bonbonok. Az új kategóriaként bemutatkozó „mindenmentes bonbonok” is érdeklődésre tartanak számot a versenyzők és a zsűri részéről.

A bonbonokat idén egy négy darab, háromtagú szakmai zsűri fogja értékelni, melyben mindig jelen van egy pálinkaszakértő és több cukrászmester vagy cukrászda-tulajdonos. A zsűri kritériumai között szerepel a bonbonok megjelenése, szerkezeti felépítése, ízvilága, kreativitása és összbenyomása. Az elismerések között arany, ezüst és bronz minősítések kerülnek kiosztásra, melyek közül az Arany minősítések közül választják majd ki az Év pálinkás bonbonját.

Veszely Attila, a zsűrielnök, hangsúlyozta, hogy a nagy számú nevezés azt mutatja, hogy a fogyasztók számára fontos a kiváló minőségű csokoládé, még akkor is, ha az ára kicsit magasabb. A tavalyi verseny tapasztalatai alapján a zsűri javaslatokat fogalmazott meg a bonbonok fejlesztésére, és kíváncsian várják, hogy ezeket a javaslatokat mennyire vették figyelembe a nevezők.

A verseny nemzetközi szinten is felkeltette az érdeklődést, hiszen két nevezés érkezett Szlovákiából is, melyek mind magyar pálinkával készültek. A szervezők bíznak abban, hogy a jövőben még több határon túli résztvevővel bővíthetik a verseny nemzetközi színterét.

A Gyulai Pálinkafesztivál keretében zajló verseny eredményeit május 18-án, szombaton délután 13 órakor hirdetik ki az Almásy-kastélyban, így az érdeklődők már ekkor megismerhetik az idei Év pálinkás bonbonja nyerteseit és a közönségdíjat is.

fotó: az Év pálinkás bonbonja Facebook

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .