Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon

michelin guide étterem kalauz

A szakértők szerint egyre többen keresik a kulináris élményeket

Magyarországon egyre élénkebbé válik a gasztroturizmus, ahogy egyre többen választják úti céljuknak az országot annak érdekében, hogy felfedezhessék a magyar konyha különlegességeit. A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökei az MTI-nek nyilatkozva elmondták, hogy az ország gasztronómiai palettája sokszínűségével és minőségi éttermeivel egyaránt vonzza a belföldi és külföldi turistákat.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke szerint az életstílusváltás és az ételek iránti tudatosság növekedése egyaránt hozzájárul a gasztroturizmus fejlődéséhez. A Michelin-csillagos éttermek száma is jelzi ezt a trendet, amelyek száma folyamatosan bővül az országban. Jelenleg Magyarországon két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos étterem működik, valamint hat Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterem, amelyek kiváló minőségű ételt nyújtanak megfizethető áron.

„Az emberek igénye változik és egyre többen keresik a kulináris élményeket. A magas minőség és az autentikus gasztronómia iránti kereslet növekedése új lehetőségeket teremt a vendéglátóipar számára” – hangsúlyozta Csapody Balázs. A helyi termelőktől való beszerzés és a fenntartható gasztronómiai trendek követése tovább erősíti a hazai gasztronómiai kínálat vonzerejét mind a belföldi, mind a külföldi vendégek számára.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kiemelte, hogy a magyar szakemberek nemzetközi szinten is elismertek és sikeresek. A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen elért eredmények azt mutatják, hogy Magyarország kiemelkedő tehetségekkel rendelkezik a gasztronómia területén. Ez a verseny az európai élmezőnybe helyezi a magyar gasztronómiát és hozzájárul az ország hírnevének növeléséhez a gasztronómiai színterén.

Az újonnan létrejött Turisztikai Tanácsadó Testület fontos szerepet fog játszani a turizmus és a vendéglátás területén. A testület célja, hogy közvetlenül segítse a kormányzat munkáját a turizmust érintő stratégiai döntések meghozatalában és elősegítse a turisztikai potenciál hatékonyabb kiaknázását Magyarországon. A tervezett negyedéves ülések lehetőséget biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy közvetlenül megosszák tapasztalataikat és javaslataikat, ezáltal hozzájárulva a turizmus fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez.

A gasztronómiai turizmus élénkülése és a turisztikai infrastruktúra fejlődése hosszú távú előnyöket hozhat Magyarországnak, miközben tovább erősíti az ország vonzerejét a világ kulináris térképén.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .