Új Michelin csillagok Horvátország gasztronómiájában

Agli Amici étterem, Rovinj - gasztronómia

Első alkalommal kapott két csillagot egy horvát étterem

A Rovinjban található Agli Amici étterem megszerezte az ország első két Michelin-csillagát. Ezzel a történelmi lépéssel az étterem felkerült a világ legjobbjai közé, tovább erősítve Horvátország gasztronómiai hírnevét.

Az idei év különösen sikeres volt a horvát éttermek számára, hiszen az egycsillagos éttermek száma kilencről tízre emelkedett. Az újonnan Michelin-csillaggal elismert zágrábi Dubravkin put mellett a következő éttermek is megőrizték csillagukat: Noel (Zágráb), Pelegrini (Šibenik), 360° (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Boškinac (Novalja, Pag sziget), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) és Korak (Jastrebarsko).

Fenntarthatóság a gasztronómiában

A Michelin kalauz 2020-ban bevezetett zöld négylevelű lóhere jelzésével a fenntarthatóságot szimbolizálja, amelyet elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel’s étterme kapott meg Horvátországban. Az Esplanade Hotel szoros partnerségben áll a Természetvédelmi Világalappal (WWF), és két másik étterem, a korčulai Konoba Mate és a Michelin-csillagos Korak is büszkélkedhet ezzel a környezetbarát minősítéssel.

Kristjan Staničić, a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) igazgatója szerint ezek a kitüntetések tovább növelik Horvátország vonzerejét, mint minőségi és fenntartható gasztronómiai desztináció. Staničić kiemelte, hogy Horvátországban összesen 93 étterem rendelkezik valamilyen Michelin minősítéssel, amelyeket a turizmus és a gasztronómia további népszerűsítésére használnak fel.

Nemzetközi elismerés és gasztronómiai turizmus

Tonči Glavina, a horvát turisztikai és sportminiszter, az új Michelin-csillagok bejelentésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a horvát gasztronómia nemzetközi elismerést vívott ki magának, köszönhetően a helyi séfek kreativitásának és szenvedélyének. Glavina szerint a változatos kínálat, a helyi és autentikus alapanyagok, valamint a horvát ételek gazdagsága további okokat ad a turistáknak, hogy meglátogassák az országot, és ezt a stratégiai célt a gasztronómiai turizmus fejlesztésében is tükrözi.

Horvátország nemcsak a csillagos éttermek terén remekel, hanem a jó ár-érték arányú ételek kategóriájában is. Az idei évben a Fakin étterem Legradból került fel a Bib Gourmand listára, így összesen tizenegy horvát étterem büszkélkedhet ezzel a címkével.

Az új elismerések hatása

Az új Michelin minősítések azt mutatják, hogy Horvátország gasztronómiai kultúrája dinamikusan fejlődik és egyre nagyobb elismerést kap a nemzetközi színtéren. Az ország éttermei a fenntarthatóságra való törekvéssel és kiváló konyhaművészeti teljesítménnyel tovább növelik Horvátország vonzerejét a világ gasztronómiai térképén.

Az Agli Amici két Michelin-csillaga és a további kilenc egycsillagos étterem sikere egyértelmű jele annak, hogy Horvátország éttermei a legmagasabb színvonalat képviselik. Ez az elismerés nemcsak a helyi séfek munkáját dicséri, hanem hozzájárul az ország gasztronómiai turizmusának fejlődéséhez is.

Horvátország gasztronómiai kiválósága, a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az autentikus kulináris élmények mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország továbbra is vonzó célpont maradjon a gasztronómiai turisták számára világszerte.

fotó: Agli Amici Facebook

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .