UNWTO: Először ünneplik a kempingezés nemzetközi világnapját

WTO kempingezés nemzetközi világnapja - szálloda, turisztika

Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma a magyar kempingekben

Az ENSZ turisztikai szervezete, az UNWTO idén először hirdette meg a kempingezés nemzetközi világnapját. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye szerint a június 29-i ünnep célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kempingezés népszerűségére és változatos lehetőségeire.

A kempingezés, amely korábban az olcsó nyaralási formák közé tartozott, mára a szabadtéri élmények első számú helyszínévé vált. Az európai statisztikák szerint tavaly mintegy 393 millió vendégéjszakát töltöttek el a kempingekben, ebből Magyarországon körülbelül 2 milliót. A hazai kempingek népszerűsége is jelentősen nőtt: tavaly közel 700 ezer vendég választotta ezt a nyaralási formát, fele-fele arányban belföldi és külföldi turisták.

A hazai vendégek átlagosan 2,5 éjszakát töltöttek a kempingekben, míg a külföldiek valamivel többet, 3,2 éjszakát. A külföldi vendégek elsősorban Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Hollandiából érkeztek. Érdekes megfigyelés, hogy míg Németországból és Ausztriából inkább az idősebb generációk tagjai választják a kempingezést, addig Hollandiából a fiatal felnőttek körében népszerűbb ez a nyaralási forma.

A holland kempingezők 56 százaléka 19-34 év közötti, míg a lengyel és cseh kempingezők között magasabb a gyermekes családok aránya. A belföldi vendégek főként a fővárosból és Pest vármegyéből érkeznek, a magyar kempingezők több mint 40 százalékát innen köszönthették az üzemeltetők.

A magyar kempingek közül a Balaton környéki szálláshelyek a legkeresettebbek. A legnépszerűbb települések Siófok, Zamárdi és Balatonfüred, míg a külföldi turisták körében Balatonfüred mellett Hajdúszoboszló és Bük is kedvelt célpontok.

„A kempingezés az utóbbi években egyre kedveltebb nyaralási formává vált hazánkban is. Jól mutatja ezt, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, 2023-ra ez a szám már megközelítette a kétmilliót” – nyilatkozta Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója. Hozzátette, hogy Magyarország kiváló lehetőségeket kínál a kempingezés terén, legyen szó színvonalas mobilházakról, lakókocsikról, lakóautókról vagy sátorhelyekről. A természet közelsége és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szempontok a turizmusban, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a kempingekre.

Az UNWTO hangsúlyozta, hogy június 29-e nem véletlenül lett a kempingezés világnapja: ezen a napon van Pál apostol névnapja, aki sátorkészítőként és világutazóként szimbolizálja a kempingezőkre jellemző rugalmasságot, természet iránti elkötelezettséget és összetartást.

A kempingezés világnapjának meghirdetése újabb lendületet adhat ennek a nyaralási formának, és tovább növelheti a vendégéjszakák számát a magyar kempingekben. A hazai turisztikai ágazat számára ez jelentős bevételi forrást jelenthet, és hozzájárulhat Magyarország turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .