Elhunyt dr. Gyökössy Gyula a magyar szállodaipar úttörője

dr. Gyökössy Gyula

A HungarHotels volt vezérigazgatója, Magyar Szállodaszövetség volt elnöke 91 éves volt

Magyarország vendéglátóipara és szállodaipara gyászol: 91 éves korában elhunyt Gyökössy Gyula, a szállodai szakképzés reformere és a HungarHotels Vállalat egykori vezérigazgatója. Gyökössy élete és munkássága révén elismert vezető volt, aki jelentős mértékben hozzájárult a magyar turizmus és szállodaipar fejlődéséhez – adta hírül az index hírportál.

Gyökössy Gyula 1933-ban született, és pályafutása kezdetén a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd doktorált. Korai éveiben a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátó Főosztályán dolgozott, ahol hamar kiemelkedő tehetségére felfigyeltek.

A szállodaiparban és a vendéglátásban való elhivatottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Országos Idegenforgalmi Hivatalnál (OIH) és a KERORG cégnél is dolgozott, mielőtt a HungarHotels Vállalat vezérigazgatójává nevezték ki 1979-ben. Ezt a pozíciót 1986-ig töltötte be, és ez idő alatt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tisztjét is ellátta (1982–1989).

Gyökössy vezetésével a HungarHotels korszerűsödött és nemzetközi hírnevet szerzett. Kiemelkedő munkájának egyik ékköve a budapesti InterContinental szálloda felépítése volt, amely ma Budapest Marriott Hotel néven ismert. Ez a projekt nemcsak építészeti bravúr volt, hanem a magyar szállodaipar nemzetközi szintre emelését is jelentette.

Pályafutása során számos rangos elismerésben részesült, köztük a Magyar Köztársaság érdemrendjét 1986-ban, a Széchenyi István-díjat 1990-ben, valamint a Magyar Turizmus Zrt. Aranyérmét 1994-ben. Ezek a díjak méltó elismerései voltak annak a munkának, amelyet Gyökössy a magyar turizmus és szállodaipar érdekében végzett.

Gyökössy Gyula emellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként is szolgált 1986-tól 1990-ig, valamint a Magyar Turizmus Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöki posztját is betöltötte 1990-től 1994-ig. Ezen pozíciók mindegyikében hozzájárult a magyar gazdaság és turizmus fejlődéséhez.

Legnagyobb öröksége azonban talán a szállodai szakképzés reformja volt, amelynek köszönhetően a magyar vendéglátóipari szakemberek magas színvonalú képzésben részesülhettek. Ez a reform hosszú távon biztosította a szállodaipar fenntartható növekedését és versenyképességét.

Gyökössy Gyula halála nagy veszteség a magyar szállodaipar számára, de munkássága és eredményei örökké megmaradnak a szakma emlékezetében. Emléke örökké élni fog a magyar turizmus és vendéglátás világában, amelyet ő maga oly elkötelezetten szolgált.

Gyökössy Gyula életműve inspirációt nyújt mindazoknak, akik a vendéglátás és turizmus területén tevékenykednek. Az ő példája mutatja, hogy elhivatottsággal és kitartással hatalmas eredményeket lehet elérni, és hogy a magyar szállodaipar képes nemzetközi szinten is kiemelkedni.

fotó: Turizmus Online / Családi archívum

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .