Véget ért a 2024 évi Gyulai Pálinkafesztivál

Gyulai Pálinkafesztivál, párlat verseny - gasztro

Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinkaverseny és az Év Pálinkás Bonbonja díjait

Az idei Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, ünnepélyes keretek között adták át a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait, valamint az Év Pálinkás Bonbonja elismeréseit. A rendezvény minden évben a magyar pálinkakészítés és csokoládékultúra kiválóságait ünnepli, idén különösen nagy sikerrel.

A 2024-es év legjobbjait számos kategóriában díjazták. A noszvaji Kövér Pálinkafőzde lett az év legeredményesebb bérfőzdéje, míg Guba Krisztián zsinórban harmadszor hódította el a legeredményesebb bérfőzető címet. A magánfőzők közül Lipcsei Adrián vitte el a pálmát, Dervanics Roland Tophit szilva párlata pedig a legjobb magánfőzött párlat címet szerezte meg. A bérfőzetett párlatok közül Szász Gábor piros vilmos párlata nyerte el a legjobb elismerést.

Az év gyümölcse, a birs, külön figyelmet kapott: Szolnoki Donát párlata bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. A kereskedelmi főzdék versenyében a kisvárdai Várda Drink Zrt. emelkedett ki, valamint a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a legjobb kereskedelmi pálinka címet, amelyért az Agrárminisztérium különdíját is megkapta.

A versenyre rekordszámú, 1353 minta érkezett, jelentősen meghaladva a tavalyi 1178-at. A legtöbb párlat a szőlő és szőlőeredetű termékekből készült, összesen 219 minta érkezett. A birsből, az év gyümölcséből 97 mintát neveztek. A nemzetközi mezőny is erősödött, hiszen párlatok érkeztek Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

A szakmai zsűri 23 tagja alaposan megvizsgálta a párlatokat, figyelve az ízükre, illatukra és textúrájukra, valamint arra, hogy mennyire tükrözik az alapanyagként használt gyümölcs karakterét. A verseny hagyományaihoz híven, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztottak.

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny eredményei

A fesztivál másik nagy attrakciója, az Év Pálinkás Bonbonja verseny is lezárult. A dunaharaszti DantoniChocolate birspálinka bonbonja vitte el az Év Pálinkás Bonbonja címet, amelyért szintén az Agrárminisztérium különdíját kapta. Tavaly a meggypálinkás bonbonjukkal arattak hasonló sikert.

A legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános III. nevű alkotása győzött. Két új kategóriát is bevezettek idén: a legjobb mentesen készült pálinkás bonbon díját a tolnai Tündércsoki manufaktúra Bodzavarázslat nevű bonbonja nyerte el, míg a legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon kategóriában András Mira, a Budapesti Komplex Szakképző Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum diákja, a Fanyarka nevű bonbonjával diadalmaskodott.

A verseny célja a magyar pálinka és a minőségi csokoládék együttes kulináris élvezetének népszerűsítése, valamint a hazai kézműves csokoládés műhelyek és pálinkafőzdék közötti szakmai együttműködés előmozdítása volt. A versenyre hazai és határon túli vállalkozások nevezhettek, akik a kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel bonbonjaik elkészítéséhez.

Összesen 30 birspálinkás, 68 egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbon, 8 mentes bonbon és 27 oktatási intézményben készült pálinkás bonbon versenyzett. A 12 tagú zsűri 50 pontos rendszerben értékelte a bonbonokat, figyelve a megjelenésre, a szerkezeti felépítésre, a krémességre, a kreativitásra és az összbenyomásra.

A Gyulai Pálinkafesztivál és a hozzá kapcsolódó versenyek ismét bebizonyították, hogy a magyar pálinka és csokoládékészítés nemzetközi színvonalon áll, és méltán képviselik hazánkat a gasztronómia világában.

fotó: Gyulai Pálinkafesztivál

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .