Az Európai Parlament a szálláskiadás szigorításáról döntött

Európai Unió

Rövid távú szálláskiadás szabályait szigorító rendelkezéseket hagyott jóvá az EP

Az Európai Parlament ma elfogadta a rövid távú szálláskiadás szabályozásának szigorítását célzó intézkedéseket, melyek átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé teszik ezt a gyorsan növekvő ágazatot. A döntés célja, hogy egységesítsék az adatgyűjtés és megosztás folyamatait, valamint hogy megvédjék a fogyasztókat a csalásoktól és a rosszindulatú szolgáltatóktól.

Az Európai Parlament többségi támogatással, 493 igen szavazattal, 14 ellenében és 33 tartózkodással fogadta el az új szabályozást. Ennek értelmében az online platformoknak, melyek rövid távú bérbeadási szolgáltatásokat támogatnak, meg kell felelniük bizonyos regisztrációs eljárásoknak és adatmegosztási kötelezettségeknek.

A rendelet előírja, hogy az ilyen platformoknak biztosítaniuk kell, hogy a házigazdák által megadott információk megbízhatóak és teljeskörűek legyenek és hogy a regisztrációs számok jól láthatóak legyenek. Emellett a platformüzemeltetőknek szúrópróbaszerűen ellenőrizniük kell a megosztott információkat annak érdekében, hogy megfelelő szintű biztonságot és megbízhatóságot biztosítsanak a felhasználóknak.

Az uniós tagállamoknak digitális adatbázist kell létrehozniuk, melyben a platformok havonta adatokat közölnek a vendéglátók tevékenységéről. Ez az adatgyűjtés lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy nyomon kövessék a vendéglátók regisztrációs folyamatainak betartását, és szükség esetén szakpolitikákat alakítsanak ki az ágazat szabályozására.

A rendelet alkalmazása az Európai Unió Tanácsának hivatalos jóváhagyását követően, majd kihirdetésétől számított 24 hónap elteltével történik majd. Ez az új intézkedés remélhetőleg hozzájárul a rövid távú szálláskiadás ágazatának átláthatóságához és stabilitásához az Európai Unió egész területén.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .