Elindult a vasút európai éve kampány

Vasút európai éve, 2021

Kampány indult az Európai Unióban a vasút mint biztonságos és fenntartható közlekedési mód népszerűsítésésére, a vasút európai éve az Európai Bizottság és a portugál EU-elnökség szervezésében hétfőn online eseménnyel kezdődött meg – közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Az Európai Parlament és a Tanács tavaly decemberben jelölte ki 2021-et a vasút európai évének.

A közlemény szerint a nyitóeseményen részt vett Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasút mindössze 1 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, eközben a személyszállításban 10 százalékos, az árufuvarozásban pedig 20 százalékos a piaci részesedése.

Rámutatott, hogy az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút nagyobb piaci részesedést ér el. Ehhez a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak versenyképesebbé kell válnia, amit modern és intelligens szolgáltatások nyújtásával tud teljesíteni. Ezeknek a célkitűzéseknek az elérésében a digitalizáció a legfontosabb eszköz, amelynek ütemét gyorsítani kell.

Homolya Róbert szerint a határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése.

MTI

Kapcsolódó videó: 2021 a vasút európai éve, videó

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .