Talán

GSZT szakújság

GSZT szakújságönfényezésnek tűnik az alábbi néhány sor, de úgy gondolom, hogy a szakmai történeti hűség kedvéért ezeket le kell írni.

1993 késő tavaszának egyik napfényes délutánján tizenöten-húszan ültünk a Közgazdaságtudományi Egyetemen, Lengyel Marci szobájában. Még arra is emlékszem, hogy nem lévén elég szék, jómagam az egyik íróasztal tetején foglaltam helyet.

{module 221}

Itt merült fel először egy független, az idegenforgalom céljaiért működő, ha kell harcoló, társadalmi szervezet megalapításának gondolata. A vezérszónok Lengyel Márton volt, mi néha egymást túlharsogva, percenként jöttünk elő újabb és újabb ötletekkel.

Mondhatnám a magyar idegenforgalom – beleértve a szálloda és vendéglátást is – új fényes szelének nemzedéke. Életkorunktól függetlenül.

/Nem a cinizmus mondatja velem, de Marci sem volt már oly fiatal, ötven körüli lehetett./

Úgy délután hat óra tájban felmerült, hogy hogyan is hívjuk az új szervezetet.

Viszonylag hamar megállapodtunk: Magyar Turisztikai Egyesület.

Igen, de minden egyesületnek van egy rövidített, a köztudatban ismert neve.

Sok javaslat hangzott el, talán tizedikként szólaltam meg.

Elmondtam, hogy a Danubius Hotelshez tartozó utazási irodának az akkor még használt telexének az ötbetűs névadója ’datur”.

Egy perc alatt ebből jött az ötletem, legyen „matur”.

Megállt a levegő, mindenki fontolgatta a javaslatomat, fontos szempont volt, hogy idegen nyelven is jól használható legyen.

Két-három perc tanakodás után, szinte közfelkiáltással elfogadták.

Így lett 20 évig MATUR, amelyet most az utolsó közgyűlésen a még meglévő tagok – a kezdeti ezerből maradtak százötvenen – felszámoltak.

Anyagi, szervezeti gondok miatt – önkéntesen.

Elnézést, de ezt, mint az alapítók közé tartózónak el kellett mondanom.

MATUR – az emlékedet megőrizzük!

Murányi Péter

{module 221}