Átadták a Pro Cultura Urbis-díjakat

Pro Cultura Urbis díjátadó, Merlin Színház

DJ, művészeti menedzser és filmrendező elismerése a budapesti kultúra gazdagításáért

A Pro Cultura Urbis Közalapítvány idén november 18-án adta át a Pro Cultura Urbis-díjat, melyet három kiváló művész kapott elismerésként. A díjazottak közé tartozik Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, Palotai Zsolt underground DJ, és Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező. Az ünnepséget a 12 év után újra nyitó Merlinben rendezték meg.

A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 1999-ben jött létre. Budapest egyesítésének 150. évfordulójára, Budapest születésnapjára újra életet lehelt Budapest Főváros Önkormányzata a nagy múltú Pro Cultura Urbis Közalapítványba. Célja a budapesti kulturális értékek védelme és új értékek létrehozásának támogatása. Az idei díjazottak kiválasztását a Közalapítvány kuratóriuma végezte, amelynek elnöke Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház és a FÜGE Produkció vezetője, Forbes-listás kulturális ikonként került be az élvonalba. Az elismerését az élenjáró Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház létrehozásáért és nemzetközi sikeres működtetéséért kapta.

A magyar underground zenei szcéna egyik ikonja, Palotai Zsolt, a Tilos Rádió meghatározó alakja, 30 éve formálja a hazai zenei életet. A Pro Cultura Urbis-díjat Budapest zenei kultúrájának meghatározó alakjává vált munkásságáért ítélték oda.

Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas filmrendező és producer, dokumentumfilmjeivel hozzájárult a rendszerváltás előtti és utáni Budapest megismeréséhez. A díját a város múltját bemutató, műfajteremtő dokumentumfilmes életművéért vehette át.

A Pro Cultura Urbis-díjhoz járó elismerés, 2 millió forintos pénzdíj, díszoklevél és Ligeti Erika szobrászművész alkotása, mely a város stilizált kulcsát szimbolizálja.

A Közalapítvány ebben az évben további 50 millió forintot különített el művészeti és kulturális projektek támogatására, valamint a Budapest Branddel együttműködve a Térfoglalás pályázat keretében 170 millió forintot a kerületi programok támogatására. Az idei támogatott projektek között szerepel Molnár Zoltán fotós „Az elfelejtett Budapest” Fortepan-projektje és az Oltai Kata által vezetett Tangó Projekt, valamint további irodalmi, képzőművészeti és filmprojektek.

A Pro Cultura Urbis Közalapítvány és a díjazottak által végzett munka hangsúlyozza az elkötelezettséget a város kulturális örökségének megőrzése és új értékek teremtése iránt, ezzel hozzájárulva Budapest gazdag kulturális sokszínűségéhez.

A fotón: Nyáry Krisztián író (balra) beszélget Jordán Tamással, a Nemzet Színészével, a Merlin Színház egyik alapítójával, jobbra Karácsony Gergely főpolgármester a Pro Cultura Urbis-díjak átadásán Budapesten, a 12 év után újranyitó Merlin Színházban 2023. november 18-án. Bruzák Noémi / MTI

Palotai Zsolt, DJ Palotai - Pro Cultura Urbis

Update: Palotai Zsolt, azaz DJ Palotai, a magyar underground zenei élet egyik meghatározó alakja azon a napon hunyt el amikor átadták a Pro Cultura Orbis díjakat. Palotai Zsolt neve összefonódott a magyar underground zenei élet meghonosításával, kiemelkedő szerepet játszott a Tilos az Á és a Tilos Rádió elindításában. Harminc éve meghatározó személyisége a Tilos Rádió műsorainak, és az ország legnagyobb zenei kitekintésű magyar DJ-jeként tevékenykedett. Zsolt 62 éves volt.

fotó: Pro Cultura Urbis

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .