A magyar borászok és a borágazat támogatása

szóló, borászat - gasztronómia

A XIV. Márton-napi újbor ünnepe alkalmából, Soltvadkerten megrendezett eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadást tartott a szőlő- és borágazat helyzetéről, az új borjogi szabályokról és a szőlészeket és borászokat érintő agrártámogatási pályázatokról. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is támogatja a magyar borászokat, és számos intézkedést terveznek a szőlő- és borágazat fejlesztése érdekében.

Az idei évben becsült 4,1 millió mázsa szőlőtermésből 2,8-2,9 millió hektoliter bor készülhet, ebből közel 1,4 millió hektolitert a Kunsági borvidéken állítanak elő. A Kunsági borvidéken az idei évben 19,400 hektárról szüreteltek a gazdálkodók, betakarítva több mint 1,9 millió mázsa szőlőt. Az államtitkár elmondta, hogy az EU-ban az idén az 5 éves átlag alatt maradt a termésmennyiség, és várakozások szerint 165 millió hektoliter bor készül belőle.

Az előadáson Feldman Zsolt beszélt az élelmiszerjelölésre vonatkozó új szabályokról is. A borászati termékek címkéjén és elektronikus jelöléssel egy kapcsolódó, fogyasztók által elérhető internetes oldalon kötelező lesz a borok tápértékének, az allergéneknek és az összetevőknek is a feltüntetése. Az Agrárminisztérium segítséget nyújt a borászoknak ezen követelmények teljesítésében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén nyáron több, a borászokat kedvezően érintő változás történt a hazai szabályozásban, például a jövedéki jellegű újabb adminisztratív könnyítésektől a részlegesen alkoholmentes borok készítésének lehetővé tételéig. A jövedéki törvény módosítása lehetővé teszi a bortermelők számára a kistermelői borpárlat készítését és forgalmazását.

Az államtitkár beszélt továbbá a kiterjesztett gyártói felelősségről is, amelynek keretében a borászoknak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az ágazat speciális helyzetére tekintettel az eredetileg meghatározotthoz képest lehetővé vált a borászatok számára egy egyszerűsített átalánydíj fizetésének lehetősége, amelynek mértéke az eddig fizetett termékdíjhoz igazodik.

A kormány további könnyítéseket is bejelentett a hazai borpiaci szereplők számára. Az üzleti célú reprezentációra és üzleti ajándéknak megvásárolt eredetvédett borászati termékek után a vállalkozások mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg. Ez ösztönzőleg hat a minőségi hazai borok iránti keresletre.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a szőlőtermelőknek és borászoknak érdemes együttműködniük. A termelői integrációs szervezeti modell lehetővé teszi az akkora termelési volumen együttes értékesítését, amellyel eredményesen léphetnek fel a piaci alkufolyamatokban. A szőlészek és borászok között jelenleg alacsony az együttműködési hajlandóság, ezért a kormány a kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is támogatja az ágazatot. A hazai szőlőültetvények korszerűsítésére tervezett támogatási kérelmeket december 11. és január 8. között lehet majd benyújtani, 2027-ig 71,1 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre erre a célra. A borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése támogatásának következő köre tavasszal indul, erre pedig 21 millió eurós keretösszeget állítottak be a következő évekre.

Feldman Zsolt bejelentette, hogy jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek. Márciusban jelenhet meg az első pályázati csomag, amely magában foglalja a szőlészetet és a borászatot közvetlenül segítő felhívásokat, például a borászati üzemek korszerűsítését és az ültetvénytelepítést. Nyárra várhatóak a generációváltást segítő felhívások, majd ősszel a kistelepüléseket, tanyákat érintő vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. A jövő év végére pedig egy újabb beruházási pályázati csomag meghirdetése várható, amely a szőlőtermesztők számára fog segítséget nyújtani az ültetvények gépesítésében.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint tehát a magyar borászok a jövőben is számíthatnak a kormány támogatására, és számos intézkedés várható a szőlő- és borágazat fejlesztése érdekében.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .