Májustól közlekedik a Zselici Csühögő erdei kisvasút

Zselici Csühögő erdei kisvasút, Almamellék - turisztika

A Mecsekerdő ismét megrendezi május 11-én az Almamelléki Kisvasútnapot

A természet szerelmesei és kisvasút-rajongók már várták amikor ismét indul a Zselici Csühögő erdei kisvasút. Május 1-én ismét megnyit az Almamellék és Sasrét közötti vonal. A Mecsekerdő Zrt. bejelentése szerint májustól kezdve újra elérhetővé válik ez a lenyűgöző utazási élmény az északkeleti Baranya részén – tájékoztatott az MTI.

A kisvasút újraindítását hatalmas várakozás övezte, miután néhány év kihagyás után végre átfogó rekonstrukción esett át a vonal. A 346 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően 2023 tavaszán újra elindultak a vonatok az idilli vidéken. Az újraindítás nem csupán a pálya és járműpark felújítását jelentette, hanem az Almamelléki állomáson megújult vasúttörténeti bemutatóhely kialakítását is, mely most már interaktív kiállítással is gazdagodott, megidézve a környék egykori birtokosa, Biedermann Rezső korát.

Biedermann báró által 1901-ben alapított üzem a mai napig emlékeztet minket a múlt idők romantikájára. A hat kilométeres pálya mélyen beleágyazódik a tájba, lankás dombjainak és festői völgyeinek körvonalaiban. A kiinduló állomás az erdei és kisvasúti kiállítások gazdag tárháza, ahol betekintést nyerhetünk a régi idők világába és a kisvasút történetébe.

Az utazás végpontjára, Sasrétre érkezve, a kaland még nem ér véget. Az erdei iskola, az ősbükkös és a vadászkastély, mely ma már vendégházként működik, érdekes látnivalókat kínálnak az érdeklődőknek. A visszaindulásig van idő megnézni a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát és az ősbükkösben vezető tanösvényt is.

Az újraindulással együtt május 11-én ismét megrendezik a Kisvasúti Napot, mely az elmúlt években hatalmas népszerűségre tett szert. Az állomásokon izgalmas programok várják majd az érdeklődőket, ahol a helyi örökséget és kultúrát ismerhetik meg a látogatók. Az almamelléki állomáson például a Biedermannok örökségére fókuszálnak egy kiállításon, míg Sasréten gyermekszínházi előadások és különféle szórakoztató tevékenységek várják a vendégeket.

A Zselici Csühögő kisvasút egy valódi időutazás lehetőségét kínálja az utasoknak. A hat kilométeres szakasz lankás dombvidéken, lenyűgöző tájakon keresztül kanyarogva biztosítja az utazóknak a természeti szépségek megcsodálását. Az ősi fák, vadászkastélyok és nádasokkal szegélyezett tavak mellett haladva az utazók megismerhetik a zselici táj rejtett kincseit.

Bővebb tájékoztatás, a menetrend és jegyinformációk a Mecsekerdő honlapján, illetve Facebook oldalán található.

fotó: mecsekerdő.hu

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .