A méhészet az agrárium egyik kulcsfontosságú ágazata

Méztermelés Magyarországon, 2000-2021 - gasztro

A méhészet, mint az agrárium egyik legfontosabb ágazata kiemelt figyelmet érdemel mind a hazai, mind az európai kontextusban. „Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, éppen ezért minden eszközzel szükséges támogatni a méhészek tevékenységét és megálljt kell parancsolni az Ázsiából az Európai Unióba beáramló műméznek” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleménye szerint

A méz importálása megengedett, ám a beporzás nem pótolható mesterséges eszközökkel. Ezért kiemelt fontosságú, hogy minden lehetséges módon támogassuk a méhészek munkáját – hangsúlyozta a miniszter.

A továbbiakban rámutatott, hogy bár Magyarországon a méhészet kisebb ágazatként szerepel az agráriumban, mégis kiemelkedő fontossággal bír. Az ország Európában példát mutatva adómentessé tette a méhészeti tevékenységet és bevezette az állatjóléti támogatást a méhészek számára az Európai Unióban, méhcsaládonként évente 15 euró összegben. Ezek a lépések segítik az egészséges méhpopuláció fenntartását és az ágazat fejlődését.

A miniszter elmondta, hogy hazánk kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok, amelyek szigorítják a származásjelölést. Ennek értelmében a méz üvegén pontosan fel kell tüntetni, hogy mely országokból származó mézkeveréket tartalmaz. Emellett kidolgozásra kerül egy uniós méz nyomon-követhetőségi rendszer is.

Nagy István miniszter kiemelte, hogy bár már sikerült szemléletváltást elérni az Ukrajnából importált méz esetében, még mindig komoly problémát jelent az Ázsiából érkező műméz behozatala, ami a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma megőrzése szempontjából kritikus tényező.

A miniszter végső soron a vásárlók felelős magatartására hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a méhészet fenntarthatóságának érdekében fontos, hogy a fogyasztók tudatosan válasszanak, és támogassák a hazai méhészeti termékeket, így hozzájárulva az ágazat fejlődéséhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Az agrárminiszter újabb intézkedéseivel és célkitűzéseivel egyértelműen demonstrálta a kormány elkötelezettségét a méhészet és az agrárium egészének fejlődése iránt, megteremtve ezzel a fenntartható jövő alapjait a hazai mezőgazdaságban.

A méhészet nem csupán egy ágazat; ez a természet kincse, amelyre vigyázni kell, hogy jövőnk megőrzése érdekében a legjobbat hozhassuk ki belőle.

Infografika: Méztermelés Magyarországon, 2000-2021 (tonna) Forrás: MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .