Pécs turizmusát egyedülálló adatbázis lendítheti fel

Akadálymentes Pécs turisztika adatbázis

Idősek és kisgyermekesek hétköznapjait is megkönnyíti az Akadálymentes Pécs

Pécs most egy új kezdeményezéssel kerül a figyelem középpontjába, ami nemcsak a város, hanem az ország turizmusát is felpezsdítheti. Az Akadálymentes Pécs nevű adatbázis egyedülálló módon segíti mindazokat, akiknek fontos a könnyű és akadálymentes utazás, kikapcsolódás, vagy ügyintézés. A kezdeményezés mögött a People First Közhasznú Egyesület áll, akik évek óta munkálkodnak azon, hogy Pécsen is megvalósuljon az akadálymentes turizmus.

Az adatbázis, mely jelenleg közel 100 helyszínt tartalmaz, széles célcsoport számára nyújt segítséget. Nemcsak a fogyatékossággal élők számára jelent megkönnyebbülést, hanem az idősek és kisgyermekes családok számára is. A cél az, hogy mindenki számára elérhető legyen a város nevezetességeinek megtekintése, éttermek, szállodák és más szolgáltatások igénybevétele anélkül, hogy az akadályok gátolnák ezt.

Pataki Veronika, az egyesület elnöke kiemelte, hogy az adatbázis létrehozása komoly munka volt, amihez szakértők és önkéntesek egyaránt hozzájárultak. Fontos volt, hogy minden létesítmény akadálymentessége megfelelően legyen dokumentálva, hogy a felhasználók teljes körű információt kapjanak.

A kezdeményezés sikere az elmúlt években egyértelműen megmutatkozott, hiszen a látogatottság folyamatosan növekszik, és egyre többen fordulnak az adatbázishoz információért. A fejlődés folyamatos, hiszen tervezik a helyi lakosság bevonását is, hogy még több akadálytalanítási lehetőséget találjanak és dokumentáljanak.

Az adatbázis nemcsak a város turizmusát segíti, hanem a fogyatékossággal élők mindennapjait is könnyebbé teszi. A People First Közhasznú Egyesület egyik fontos célja az, hogy az érintettek minél önállóbban tudjanak élni és részt venni a társadalmi eseményekben, kulturális programokban.

Az egyesület nemcsak hazai szinten aktív, hanem nemzetközi tapasztalatcserében is részt vesz. Külföldi partnerekkel közösen dolgoznak azon, hogy a fogyatékossággal élők még szélesebb körű támogatást és lehetőségeket kapjanak, legyen szó turizmusról, munkavállalásról vagy kulturális részvételről.

A Pécs és környéke akadálymentesítését célzó kezdeményezés egyértelműen példaként szolgálhat más magyar városok számára is. Az adatbázis nem csupán egy informatív platform, hanem egy közösségi erőforrás, amelynek segítségével minél többen élvezhetik Pécs sokszínű kulturális és turisztikai ajánlatait.

fotó: First Közhasznú Egyesület

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .