Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi fotókiállítás

Gerecsei öreg tölgy, fa - kiállítás, turisztika

Magyarország fáinak titkos meséi, az évgyűrűkben rejlő történetek

Az évszázadok csendes tanúi, a hatalmas fák, amelyek gyökereiket mélyen vetették a magyar történelembe, most újra felfedik titkaikat. Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás május 4-én, 13 órakor kerül megnyitásra a Folly Arborétumban. Az esemény a hazai fák legkülönlegesebb darabjait mutatja be, melyek mögött századokra visszanyúló történetek rejtőznek.

Az arborétumot az európai kertek egyik gyöngyszemének tartják, most pedig egy új kiállítást mutatnak be a szervezők. A fotókiállításra összegyűjtött képek nem csupán pompás látványt kínálnak, hanem bepillantást engednek az idő múlásának a fák évgyűrűiben őrzött titkaiba.

Az Évgyűrűkben őrzött történetek projekt mögött hosszú évek munkája áll. Kovalik Máté ötletgazda és szerkesztő vezetésével a szakemberek száz fát örökítettek meg, minden egyes darabban ott van a magyar történelem egy szelete. A kiállítás legfontosabb célja nem csupán a látvány lenyűgözősége, hanem az is, hogy megragadja a látogatót és elkalauzolja őket egy utazásra a múltba.

A bemutatott fák között ott találjuk az ötvöskónyi famatuzsálemet, melyet a legendák szerint Koppány vezér ültetett. Ez a fa nem csupán egy növény, hanem egy hosszú történetekkel átszőtt emlékhely. A zsennyei „ezeréves tölgy” is a látogatók figyelmét vonzza, melynek törzsét megannyi vihar tépte meg, de még mindig őrzi őserejét.

A fotókiállítás a magyar fatermesztés sokszínűségét mutatja be. Képek készültek Magyarország legkülönfélébb tájairól, mindegyik fa magával hordozva a környezet, az ember és az idő különleges nyomait. Például a gerecsei kocsányos tölgy, mely több mint háromszáz éves, vagy a szőkedencsi hársfa, melynek élete legalább hét századra nyúlik vissza.

Az eseményt Folly Réka, az arborétum vezetője és tulajdonosa, valamint Pósfai György biológus, a Dendrománia internetes adatbázis alapítója nyitja meg. A kiállítás nem csupán a Folly Arborétumban zajlik majd. A látogatók „élőben” ismerhetik meg a fákat, miközben sétálnak az arborétumban, és közelről csodálhatják meg a természet csodáit.

Az Évgyűrűkben őrzött történetek kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik szeretnének egy utazást tenni a magyar történelem és természet összefonódó világába. A fotók és a környezet egyaránt inspirálóak lesznek minden látogató számára és talán új értelmet nyer majd a kifejezés: a fa életére való rácsodálkozás.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .