Városi nyüzsgés – Helsinki 2024-es fejlesztései és újdonságai

Helsinki turisztika - Tall Ship Races
A Tall Ships Races versenyt utoljára 2013 nyarán rendezték meg Helsinkiben

Finnországot hat egymást követő évben a világ legboldogabb országának választották. Helsinkiben ez a boldogság egy fenntartható és nyitott város létrehozására irányuló céllal párosul, ahol az esélyek és élmények, például a természet és a tenger, mindenkinek elérhetőek. A Lux Helsinki és a Tall Ship Races ingyenes események 2024-ben ismét azt célozzák meg, hogy összehozzák az embereket. A város partvonalát még jobban megnyitják a közönség előtt és egy új tematika invitálja a gyerekeket a számítógép világának felfedezésére, játék közben, okostelefonok nélkül. Helsinki éttermeinek újdonságai pedig a város történelméből és a mai multikulturalizmusból merítik ihletüket.

Ahol a művészet és a tudomány találkozik

A 2024-es Lux Helsinki fényfesztivál témája a „tudomány a művészetből”. A népszerű esemény a helyieket és a látogatókat is vonzza a fény művészetének felfedezésére és az élmények megosztására. A program idén 21 installációt tartalmaz a város különböző részein, amelyeket 2024. január 3. és 7. között bárhol és bármilyen sorrendben lehet megtapasztalni délután 5 és este 10 óra között, szerdától vasárnapig. Helsinki dómja minden évben ikonikus és nagyon várt Lux Helsinki látványossággá vált.

Ezúttal a Szenátus térre egy egyedi 360 fokos élményt hoznak létre, ahol a környező épületek homlokzatai háttérként szolgálnak akár három különböző fényinstallációhoz. A mintegy 20 perces showban szerepelni fog a Symmetry Janne Ahola, Northern Touch Katariina Souri, és a Helix a Weltraumgrafik művészektől, amelyek sorban kerülnek bemutatásra.

„A művészet gyakran és a legjobb formájában is kutatás, éppen úgy, mint a tudomány. Mindkettő új perspektívákat és felfedezéseket kínál a nyitott elméjű kutató számára, és sosem lehetünk biztosak abban, hogy az expedíció mit hoz felszínre” – magyarázza Juha Rouhikoski, a Lux Helsinki Művészeti Igazgatója.

Helsinki erősen hisz abban, hogy az új ötletek és jelenségek akkor születnek, amikor különböző gondolatok és emberek találkoznak. Az Aalto Egyetem kifejezetten ilyen állandó találkozóhelyként jött létre, ahol a tudomány és a művészeti szakértők együtt alkothatnak új innovációkat. Jövő ősszel, 2024. szeptember 3-án, az Aalto új Marsio épülete hivatalosan megnyitja kapuit, egy olyan teret kínálva, ahol a kutatók, a döntéshozók, az vállalkozók és a nyilvánosság is találkozhat, valamint a legmodernebb digitális technológiákat tanulmányozhatja és kutathatja. A Marsio helyet biztosít a radikális kreativitásnak, a kísérletezésnek és az új gondolkodásnak, éppúgy, mint példaképe, Aino Marsio-Aalto és kiállítási területe életre kelti az egyetem széles hatását a tudomány, a művészet, a technológia és az üzlet területén.

Egy fenntarthatóbb és szórakoztatóbb város építése

Helsinki egy gyorsan növekvő és fejlődő város. Különösen partvonalának átalakulása nagy változáson megy keresztül most, hogy az ipar kiköltözött a városközpontból. Az ikonikus Déli Kikötő is új arculatot kap, amikor a Stora Enso új faházas székháza elkészül a Katajanokanlaituri területén. Az impozáns épület magában foglal egy hotelt, találkozó- és kongresszusi létesítményeket, valamint egy kávézót és éttermet, amely mindenki számára nyitva áll. Az Anttinen Oiva Architects által tervezett épületet szilárd faházépítőelemekből hozták létre, amelyek szén-dioxidot raktároznak. Az előre elkészített építőelemek szerinti építési módszer lerövidíti az építési időt, csökkenti a költségeket és javítja a nyersanyagok felhasználását.

2024 folyamán bejelentik egy új építészet és design múzeum nemzetközi tervpályázatát is. Az új múzeumot a Déli Kikötő mögötti kiemelt helyen építik fel az Óriási Piaci Csarnok mellett. A város célja ezen a területen egy mindenki számára elérhető közös tengerparti pihenőhely kialakítása, valamint még jobban megnyitni a partvonalat a helyi lakosok és látogatók számára.

2024 őszén Helsinki megkapja a világ első számítógépes témájú játszóterét, amikor elkészül a Ruoholahti játszótér felújítása. Az új területen a gyerekek játék közben fedezhetik fel a számítógépek és a programozás világát, okostelefonok nélkül. A játszótér csúcspontja Linda Liukas író és illusztrátor ötletei szerint készült különleges témájú játékeszközök lesznek. Liukas a Hello Ruby könyveiről ismert, amelyek a programozást tanítják. A Ruoholahti játszótér felújítása része Helsinki játszótereinek 110. évfordulójának. A jövőben a város több tematikus játszóteret tervez megvalósítani.

A boldogság összetevőiből készült étel

Helsinki ételkultúráját az egyedi, tiszta helyi alapanyagok, a kreatív megközelítés és az északi országoktól eltérő keleti befolyás teszi egyedivé, valamint az új innovációk és a multikulturalizmus. Januárban nyílik meg a jövőbe tekintő The Room étterem, amely egy olyan menüt kínál, amely Kozeen Shiwan tulajdonos élettörténetét meséli el, egy utazás a Kurdisztántól Törökországon keresztül Finnországba, valamint az odaadás a gördeszkázás, a zene, a művészet és a divat iránt.

Shiwan dolgozott Michelin-csillagos éttermekben Finnországban és más országokban is. Az étterem általános élménye ezúttal saját csillagára törekszik. A Michelin Guide a hagyományos csillagok mellett olyan éttermeket is díjaz, amelyek első osztályú környezetbarát étkezési élményt kínálnak. Helsinkiben nem kevesebb, mint három Green Star étterem található, melyek a Grön, a Nolla és a Natura.

2024 elején nyitja kapuit a Cajsan Helmi, Finnország egyik legrégebbi étteremének részében. A klasszikus Kaisaniemi étterem eredeti része 1839-ben készült el és most az egész épületet csodálatosan felújították, tiszteletben tartva a történelmét. A Hietaniemi piac is egy érdekes látványosság, ahol hangulatos kulináris utazásokat tehetünk a világ körül, a Fülöp-szigetektől Japánig, Franciaországon, Olaszországon és a Közel-Keleten át.

A tengerpart ünnepe – The Tall Ship Races

Helsinkinek több mint 130 kilométer tengeri partvonala és több mint 300 szigete van. 2024 júliusában közel 50 látványos vitorlás hajó érkezik Helsinki kikötőibe, amikor a The Tall Ships Races éves eseménye visszatér a finn fővárosba 2024. július 4. és 7-e között. Az esemény várhatóan 500 000 látogatót vonz. A leglátványosabb hajók Lengyelországból érkeznek, közülük a legnagyobb a majdnem száz méteres A osztályú Dar Mlodziez.

Minden helyi lakost és látogatót várnak, hogy élvezze a hangulatot és részt vegyen a sokoldalú, ingyenes programokban, amelyek élő zenét, a Balti-tenger védelmére összpontosító pódiumbeszélgetéseket és interaktív művészetet kínálnak a közönség számára. A Tall Ships Races vitorlázó esemény a fiatalok oktatását és együttműködését segíti elő, függetlenül a nemzetiségtől, kulturális háttértől, vallástól vagy társadalmi hátterektől. Helsinki Városa száz 15 és 25 év közötti fiatalt küld a versenyen részt vevő hajókra. Az esemény helyszíne a Déli Kikötő, a Vásártér, a Katajanokka, a Kanavaranta és a Pohjoisranta lesz.

fotó: Lauri Rotko, Helsinki Partners

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .