Magyarország étele 2024 – Szamos Mátyás Tányérdesszert Verseny

Szamos Mátyás Tányérdesszert Verseny 2024 - gasztronómia

Megkezdődött a nevezés a Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyre. A nevezéseket január 30-ig fogadják.

A sajtótájékoztatón Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az adventi időszakra utalva kifejtette, hogy a desszertek lényegét a türelemben és várakozásban látja, amelyek elvezetnek ahhoz, hogy az étkezés valódi élménnyé váljon. Hangsúlyozta, hogy a verseny sikeréhez elengedhetetlen a magyar konyhaművészet és cukrászmesterség hagyományainak tisztelete, és azt várják, hogy a résztvevők alkotásaikban ezen hagyományokra építsenek.

„A verseny csak akkor lesz igazán sikeres, ha a kreativitást és az új technológiákat ötvözzük a régi kincsek tiszteletével” – tette hozzá a helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy a verseny nemcsak a szakmai felkészültséget, hanem a magyar konyhakultúra iránti tiszteletet és hagyományaink őrzését is képviseli.

A Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntőjét a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon. A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Debreceni Egyetem, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közreműködésével második alkalommal hirdették meg.

A verseny szlogenje és témája, a Bartók-évhez kapcsolódva „Csak tiszta forrásból”. A versenyre szakácsok, cukrászok, pékek és háziasszonyok jelentkezését várják, akiknek innovatív, de populáris, legfeljebb öt elemből álló tányérdesszerttel kell indulniuk. A győztes elnyeri a „Magyarország étele 2024. – Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet.

A verseny zsűrijében olyan neves szakemberek vesznek részt, mint Erdős Hanna, Kiss Zoltán, Kutyifa Gábor, Mihályi László mestercukrász, Magyar Szabolcs, Paskó Csaba és Prohászka Béla mesterszakács.

Kelényi Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán Kft. vezetője büszkén emlékezett édesapja, Szamos Mátyás alakjára, munkásságára, és örömét fejezte ki, hogy tisztelgésként középiskolát és versenyt is elneveztek róla.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István, köszönetet mondott azért, hogy használhatják Szamos Mátyás nevét, és kiemelte, hogy a verseny a teljes gasztronómiai iparágat lefedi.

A tányérdesszert versenyre maximum kétfős csapatok nevezhetnek, és a kötelezően használandó alapanyagok között szerepel a Naszálytej Zrt. Tarka teje, a magyarországi biomák és a hazai méz. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Csókay Ákos, hangsúlyozta a szakképzés fontosságát és a kiválóságok gondozását minden szakmában, beleértve a gasztronómiát is. Budapesten közel 26 ezer diák vesz részt a szakképzésben, közülük mintegy 7 ezer a turizmus, a gasztronómia és a vendéglátás területén tanul.

A versenyre való nevezésre vonatkozó részletek és további információk elérhetők a verseny hivatalos honlapján.

A fotón Várhelyi Miklós mesterszakács szakoktató, a gasztronómiai napon megvalósuló négy verseny szakmai zsűrijeinek elnöke (jobbra) beszél a Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Szamos Gourmet Házban 2023. december 21-én. Mellette Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke (balról a negyedik), Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára (balról a harmadik), Kelényi-Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán Kft. vezetője (balról a második) és Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára (balra). A Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntőjét a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .