Új kerékpárutak és turisztikai fejlesztések Dél-Magyarországon

Sió csatorna kerékpárút, turisztikai fejlesztés
Sió csatorna kerékpárút, turisztikai fejlesztés

Dél-Magyarországon, Tolna, Baranya és Zala megyékben jelentős kerékpáros infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, melyek új perspektívát nyitnak a turizmus és az aktív kikapcsolódás iránt érdeklődők előtt. A Sió turisztikai fejlesztésének első ütemében Szekszárdtól Harcig terjedő kerékpárút és kiegészítő létesítmények épültek ki, míg Baranyában, a horvát határszélen elhelyezkedő Sellyétől a Mecsekig közel 55 kilométernyi új kerékpárútvonal jött létre. Emellett a Kis-Balaton térségében Egeraracsát, Esztergályhorvátit, Zalaszabart és Zalaszentmártont összekötő, uniós támogatásból finanszírozott bicikliút kínál újabb lehetőségeket a kerékpározáshoz.

A fejlesztések nemcsak a közlekedési infrastruktúrát erősítik, hanem a turizmus terén is lendületet adnak az adott régiónak. A Sió-csatornától a Mecsekig, a Kis-Balaton vidékéig terjedő kerékpárutak révén a természeti és kulturális értékeket felfedezni vágyók számára nyílnak meg a lehetőségek. A különböző kerékpárút-hálózatok egymással is összekapcsolódnak, így a régióban két keréken könnyedén felfedezhetők a Balaton, a Duna, a Mecsek, a Kis-Balaton és a Zala vidékének szépségei.

A Sió turisztikai fejlesztésének első üteme

A Tolna Vármegyei Önkormányzat bejelentette, hogy lezárult a Sió turisztikai fejlesztésének első üteme, melynek keretében több mint 400 millió forintos beruházással kerékpárút épült a Sió-töltésen Szekszárd és Sióagárd határától Harcig. A projekt részeként Harcon és Sióagárdon kerékpártárolókat is telepítettek, ezzel is elősegítve a fenntartható közlekedést a régióban.

A terület- és településfejlesztési operatív program támogatásával megvalósult fejlesztés része Tolna vármegye kiemelt gazdaság- és vidékfejlesztési programjának, mely a Balatont és a Dunát összekötő Sió-csatorna turisztikai fejlesztését célozza. A „Balatontól a Dunáig vízen és két keréken” elképzelésnek megfelelően a Sió-csatorna tolnai szakaszán 85 kilométeres kajak-kenu-, és 70 kilométeres folyam-menti kerékpáros útvonalak jöttek létre.

A fejlesztés célja, hogy minél több ember töltse szabadidejét aktívan a természetben, megismerve a térség természeti szépségeit, történelmi és kulturális értékeit. Ezen túlmenően, a projekt keretében kisfilmek készültek, amelyek bemutatják a partnertelepülések – Sióagárd, Harc, Pálfa, Simontornya – természeti, építészeti értékeit, gasztronómiai és kulturális hagyományait.

Új kerékpáros kapcsolat Baranya és a Mecsek Között

A Baranya Vármegyei Fejlesztési Ügynökség vezette konzorcium bejelentette, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert 401 millió forintból sikerült kialakítaniuk egy közel 55 kilométeres kerékpáros útvonalat Baranyában. A fejlesztés révén a kerékpározás lehetősége jelentősen bővült a horvát határszélről, az ormánsági Sellyétől a Mecsekig.

A kerékpárút nagy részét közutakon, táblás kijelöléssel és forgalombiztonsági beavatkozásokkal valósították meg, de a természeti környezetben elhelyezkedő Orfű és Kovácsszénája között például egy 1600 méter hosszú kerékpárút is épült. A beruházás déli végpontja Kákics település, ahonnan a kerekezők csatlakozhatnak a nemzetközi EuroVelo13 kerékpárúthoz és az Ős-Dráva kerékpárúthoz, míg az északi végpontnál, Magyarszéknél, a Komló-Sikonda kerékpárút érhető el. A kerékpárút Orfűn áthaladva további lehetőséget nyújt Pécsig való eljutásra.

A turizmusfejlesztési céllal megvalósult beruházás keretében a kerékpárút mentén kerékpártárolókat is kialakítottak, ezzel is elősegítve a turisták kényelmes és biztonságos közlekedését a régióban.

Új Kerékpárút a Kis-Balaton Térségében

A Zala Vármegyei Önkormányzat bejelentette, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 647 millió forintos uniós támogatással létrejött egy új, 12 kilométer hosszú kerékpárút, amely összeköti Egeraracsát, Esztergályhorvátit, Zalaszabart és Zalaszentmártont. A „Kerékpárral a romantikus Zalában” elnevezésű pályázat révén a kerékpáros turisták könnyebbenn érhetik el a helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt jelentő kulturális, épített és természeti örökségeket.

Az új kerékpárút nem csupán a helyi lakosok és turisták számára kínál újabb lehetőségeket, de kapcsolódik a meglévő kerékpárutakhoz is, mint például a nyugat-balatoni kerékpárút, az országos kéktúra útvonalak és a Via Sancti Martini zarándokút. A fejlesztés eredményeképpen a Balaton, a Kis-Balaton, Zalakaros, Kehidakustány, Lenti és az itt található szálláshelyek és vendéglátóhelyek könnyebben megközelíthetővé válnak kerékpárral.

Az önkormányzat továbbá közölte, hogy a pályázatnak köszönhetően a kerékpárútvonal mentén pihenőhelyek és szervizelési pontok is létesültek, biztosítva a kerékpárosok számára a kényelmes és élvezetes közlekedési élményt a gyönyörű Zala vidékén.

fotó: Tolna Vármegye Youtube

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .