TEDxBalaton 2023 konferencia, Balatonfüred

TEDxBalaton 2023 konferencia, Balatonfüred

TEDxBalaton konferenciát rendeznek június 10-én Balatonfüreden, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban. A Balaton és a kultúra, a divat, a tudomány és a művészet kapcsolatát kutató rendezvényen mások mellett Nyáry Krisztián, Ürge-Vorsatz Diána és a Litkey-házaspár tartanak előadásokat.

A TEDxBalaton Európa egyetlen szabadtéri TED eseményeként, 2022-ben indult útjára a TED licensze alapján – közölték az MTI-vel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött konferencia szervezői.

Mint kiemelték, az idei év előadóiban az a közös, hogy mind a Balatonhoz kapcsolódnak és olyan üzenetet közvetítenek, melyek tanulságai globálisan érvényesek és társadalmi felelősségvállalást támogatják.

A Sághy Krisztina és Végvári Imre alapítók által megálmodott TEDxBalaton előadóit egy szakértő zsűri segítségével választották ki, ötven jelentkező közül. Az előadások nemcsak a meghívottak hitelessége miatt értékesek, hanem azért is, mert a 15 perces vagy rövidebb prezentációkat egy intenzív kéthónapos felkészülés előzi meg – áll a közleményben.

Nyáry Krisztián könyvkiadó, író, irodalomtörténész például arra vállalkozik, hogy bemutassa, hogyan vált néhány generáció alatt nyaralóhellyé és a magyar identitás részévé a Balaton, és hogy miként úszta meg a tó, hogy lecsapolják és bevessék búzával.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke a folyamatos fogyasztás és a jobb, fenntarthatóbb életminőség közti választásban segít hallgatóságának, szót ejtve technológiáról, életmódváltásról, és a jólét, illetve a béke fennmaradásának fontosságáról is.

Smiló Dávid építész a vöröskőről fog mesélni, bemutatva a Balaton-felvidék emblematikus építőanyagának történetét, de azt is, hogy miként lehet a régi értékeket innovatívan, a legújabb dizájntechnikákkal felhasználni.

Guld Ádám generációkutató egy TEDxBalatonra készült, friss kutatás alapján mondja el, mennyire különböző egyes generációk Balatonhoz fűzödő viszonya, míg Tóth Anna Lili idegenforgalmi közgazdász a déli és az északi part megítélése közötti különbségeket veszi számba, feltárva ezek eredetét is.

A Balatoni építészet című könyv szerzője, Wettstein Domonkos építész a régió különböző fejlesztési modelljeiről tart előadást, Halmos Mónika fitoterapeuta a Balaton körül fellelhető, ehető virágokról mesél, Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézet Tudományos igazgatója pedig a Villa Romana Baláca, a környék legnagyobb római kori villagazdaságának történetét mutatja be.

Kovács Barnabás egyetemi adjunktus, ökológiai gazdálkodó a balatoni szőlő- és borkultúra évezredes múltjából kiindulva keresi az ágazat fenntarthatóságának útjait, Litkey Árpád és Zsuzsi pedig a vitorlázást mint elérhető tömegsportot fogják bemutatni.

Az előadók teljes listája és a rendezvény programja a https://www.tedxbalaton.hu linken érhető el.

MTI

TEDxBalaton konferencia, 2023

Balatonfüred
Balaton Szabadidő és Konferencia Központ
2023 június 10.

A konferencia honlapja
A TEDxBalaton facebook esemény oldala

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .