56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024 tókerülő vitorlásverseny

56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj sajtótájékoztató - vitorlás verseny

Több mint félezer hajó Balatonfüreden: közeledik a Kékszalag vitorlásverseny rajtja

Július 18-án, 9:00 órakor Balatonfüredről rajtol Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Az esemény idén is hatalmas érdeklődésre tart számot, hiszen több mint 500 hajó és közel 3000 résztvevő méri össze tudását a Balaton hullámain.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a Kékszalag immár kilencven éve a magyar vitorlássport egyik legjelentősebb eseménye, és idén a párizsi olimpia után a második legfontosabb rendezvényük. Balatonfüredre több, mint félezer hajót várnak, melyek 150 kilométeres távot tesznek meg Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével. Haranghy kiemelte, hogy a verseny a különféle időjárási körülmények miatt mindig izgalmas és kihívásokkal teli.

Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója rámutatott, hogy a bank és a verseny között számos párhuzam vonható, mivel mindkettő esetében elengedhetetlen az innováció és a kitartás. A Raiffeisen Bank a versenyen részt vevő csapatokat digitális fejlesztésekkel támogatja, amelyek elősegítik a fedélzeti döntéshozatalt.

A tavalyi győztes, Józsa Márton, az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tulajdonosa és kormányosa elmondta, hogy gyenge szélben szoros versenyre számítanak és bár kicsi az esély az újabb rekordra, a kétárbócos katamarán idén is győzelemre tör. Holczhauser András, az MVSZ főtitkára és a szervezőbizottság elnöke pedig bejelentette, hogy az egyhetes Kékszalag Fesztivál keretében számos kiegészítő programmal várják az érdeklődőket, köztük a fiatalok számára kiírt Kékpántlikával és az Audi Speed Challenge gyorsasági versennyel.

A verseny során a hajókat nyomkövetővel látják el, ami nemcsak a biztonságot, hanem az online közvetítést is javítja, így a versenyt követők bárhonnan nyomon követhetik a hajók mozgását. Az esemény digitális élményéhez a Telekom 5G hálózata és a Samsung közvetítési technológiája is hozzájárul.

A Kékszalag Fesztivál idén július 13-án, a Fehér Szalag vitorlás versennyel kezdődik, és július 20-án az ünnepélyes díjkiosztóval zárul. A programsorozat részeként megrendezik a Classic Round Futamot, a Kékpántlika EGIS Nagydíjat és a Horváth Boldizsár emlékversenyt is. Az Audi pedig az esemény fő mobilitási partnereként újabb modelleket mutat be a verseny ideje alatt és megrendezi az Audi Speed Challenge gyorsasági versenyt.

Az idei év különlegessége, hogy a verseny résztvevői közül sorsolással választanak ki egy szerencsés vitorlázót, aki részt vehet a Défi Azimut Race-en a Szabi Ocean Racing Csapattal. Az Autistic Art Alapítvány is jelen lesz, támogatva az autista fiatalokat.

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nem csupán egy vitorlásverseny, hanem egy igazi fesztivál, amely minden korosztálynak tartogat programokat. A szervezők célja, hogy a Kékszalag mindenkié legyen és a versenyzők, valamint a nézők számára is maradandó élményt nyújtson. Az érdeklődők a www.kekszalaglive.hu oldalon élőben követhetik a verseny eseményeit.

fotó: Dénes Gábor / MVSZ

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .