Tour de Hoingrie: Nevezett a Bahrain-Victorious

Tour de Hoingrie: Nevezett a Bahrain-Victorious

Megérkezett az aláírt nevezési lap, hivatalosan is bejelenthetjük: 2022-ben is ott lesz a Tour de Hongrie rajtjánál a Bahreini Királyság világhírű kerékpáros csapata, a Bahrain-Victorious. Az idei Magyar Körverseny együtteseit bemutató sorozatunkban ezúttal a bahreini WorldTeammel ismerkedhetünk meg.

Valójában már 2020-ban eljöttek volna hozzánk, de akkor a koronavírus-járvány miatti halasztások keresztülhúzták a számításokat. Tavaly aztán jött a Bahrain-Victorious, s le is tette a névjegyét: német légiósa, Phil Bauhaus két szakaszt is megnyert, s a pontversenyben is megszerezte az első helyet, s ezzel együtt a zöld trikót. A kitűnő sprinter nyert Kaposváron, harmadik lett Nagykanizsán, győzött Tatán és negyedikként futott be a budapesti célba, két napon át viselhette a sárga mezt, nyugodtan mondhatjuk, hogy meghatározó szerepet játszott a versenyen. Amúgy is remek szezont zárt, nyert etapot a Tour de la Provence során, két szakaszt nyert a Szlovén Körversenyen, egyet a Lengyel Körön és a Cro Race-en, ez volt a huszonhét esztendős sprinter pályafutásának eddigi legeredményesebb esztendeje.

Sikeres évet zárt csapata is, a Bahrain-Victorious mindhárom nagy körversenyen nyert etapot, a Girón az olasz Damiano Caruso, a Touron a szlovén Matej Mohoric duplája mellett a belga Dylan Teuns, a Vueltán pedig ismét Caruso ünnepelhetett. Az olasz Sonny Colbrelli megnyerte az Európa-bajnokságot, a Párizs-Roubaix-t és az olasz bajnokságot is, Mohoric Szlovénia országúti bajnoka lett, honfitársa, Jan Tratnik pedig hazája időfutambajnokságán nyert. Utóbbi amúgy „régi” ismerős: Tratnik nyerte a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóját, s elvitte a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is. 2020-ban már a Giro d’Italián ünnepelhetett szakaszgyőzelmet…

A Bahrain-Victorious történetéről: 2014 nyarán nagy feltűnést keltett, amint a két bahreini herceg, Nasszer és Halid ibn Hamad al Halifa is részt vett a nagy sikerű Ironman 70.3 Budapest versenyén, méghozzá jó néhány – a bulvárlapok szerint ötven – testőr kíséretében. Már akkoriban rebesgették, hogy a Bahreini Királyság egy profi kerékpárcsapat létrehozásán fáradozik, két évvel később pedig már hivatalosan is bejelentették: Bahrain Merida Pro Cycling Team néven világhódító útjára indul a World Tour-csapat. Nem bíztak semmit sem a véletlenre, olyan klasszisokkal vágtak neki az első szezonnak, mint Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti, Franco Pellizotti vagy Sonny Colbrelli, nem csoda, hogy már a profi klub első szezonjában nagy sikereket értek el, Nibali szakaszt nyert, s az összetettben harmadik lett a Giro d’Italián, ugyancsak etapsikert jegyzett, s az összetettben második lett a Vuelta a Espanán, megnyerte a Horvát Körversenyt és a Lombard Körversenyt, Colbrelli elvitte a Brabantse Pilj, Visconti pedig a Giro dell’Emilia első helyét.

2018-ban Nibali Milánó–San Remo-győzelemmel kezdte a szezont, s a Tourra összpontosított, ám az Alpe d’Huez-n egy nézővel ütközött, s a tizenharmadik szakaszon – az összetett negyedik helyéről – fel kellett adnia a küzdelmet… Ez rá is nyomta a bélyegét a Bahrain szezonjára, amelybe így is belefért egy rakás diadal, Giro- és Vuelta-szakaszgyőzelmek, összetett siker a Horvát és a Német Körversenyen, spanyol és szlovén országúti bajnoki cím, és így tovább… 2019 tavaszán Nibali ismét nagy formában volt, az Olasz Körversenyen második lett, a Tour de France-on – bár szakaszt is nyert – viszont nem tudott beleszólni a legjobbak dolgába. A csapat tizenhat győzelmet – közte két Tour de France-szakaszsikert – jegyzett, vagyis nem zárt rossz évet.

2020-ra alaposan átalakult a klub élete, a „nagyok” közül Nibali és Pozzovio is távozott, és tizenkét új versenyző öltözött be a vörös-narancs-fekete felszerelésbe. Köztük olyan nagyágyúk, mint a britek világbajnok szupersztárja, a harmincszoros (!) Tour de France-, tizenötszörös Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Mark Cavendish, a nagy körversenyeken rendre remeklő, a Tour de France-on negyedik, a Girón harmadik helyet is jegyző spanyol Mikel Landa vagy a Liege–Bastogne–Liege győztes holland Wout Poels. A csonka szezon „csupán” kilenc győzelmet hozott a klub konyhájára, s – amint említettük – a magyarországi bemutatkozás is elmaradt.

A Bahrain-Victorious kerete a mögöttünk hagyott hetekben is alaposan átalakult, hét távozó helyett hét új igazolással vágnak neki a szezonnak, köztük van egy legendás bringás, a spanyol Luis Leon Sanchez is, a harmincnyolc éves versenyző négy szakaszt is nyert a Tour de France-on, a Vueltán pedig elnyerte a legjobb hegyi menő díját. Az érkezők között van a lengyel Filip Maciejuk is, a korábban Magyarországot is érintő Carpathian Couriers Race kétszeres összetett győztesének személye azért is érdekes, mert róla már lehet tudni: szerepel versenyprogramjában a 2022-es Tour de Hongrie.

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

  • Movistar Team (spanyol, WorldTeam)
  • Israel Start-Up Nation (izraeli, WorldTeam)
  • Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)
  • Lotto Soudal (belga, WorldTeam)
  • Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam)
  • Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam)
  • Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
  • Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)
  • Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .