A fagylalt már nem csak édesség

fagylalt desszert, olasz konyha - gasztronómia

Az olasz konyha a világörökség része lehet

A fagylaltra már nem csak édességként tekintenek az olaszok és ez a változás sokatmondó jele annak, hogy az olasz konyha kultúrája folyamatosan fejlődik és adaptálódik. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet által szervezett eseményen Gian Luca Cavi, az ALMA Konyhaművészeti Iskola cukrászmester-oktatója, egyértelműen az alapanyagok szeretetében és tiszteletében látja az olasz fagylalt sikerének titkát.

Cavi hangsúlyozta, hogy a hagyományos fagylalt fejlődése az alapanyagokról szerzett tudás folyamatos bővítésében rejlik. Az olasz konyha tradicionális és kortárs irányzatai egyaránt megjelennek a fagylaltkészítésben. A hagyományos édességek mellett az új, éttermi vonal is egyre inkább teret hódít, ahol a fagylalt az éttermi menü egyenrangú fogásává válik.

„A fagylalt körül most nagy a pezsgés nálunk” – mondja Cavi. „Az olasz gasztronómiai kultúra folyamatosan adaptálódik és fejlődik és ez most a fagylalt esetében is megfigyelhető. A fagylalt már nem csupán nyári hűsítő desszertként funkcionál, hanem ételként, sőt, akár egy komplett menü részeként is megállja a helyét.”

Az ALMA Főzőakadémián bemutatott kurzus során Cavi olyan fagylaltokat készített, amelyek a klasszikus és új irányzatokat ötvözik. Mindkét változat fő alapanyaga a szicíliai pisztácia volt, melyet a Pistacchiosofi cég kézművesen feldolgozott termékeiből választottak ki. A klasszikus változatnál a pisztáciakrémhez mézet használtak, ami lágyabb és selymesebb ízt adott az édességnek.

A másik fagylalt főszereplője szintén a pisztácia volt, amelyet egy rózsaborsos burrata alapba helyeztek. Ez az alapanyag, mely Puglia régióból származik, egy krémesebb, tejszínes sajtként funkcionál, amelyet a rózsaborssal fűszereztek és az eredmény egy visszafogottan fűszeres, ám mégis krémesen pisztáciaízű fogás lett.

Az eseményen résztvevők egyetértettek abban, hogy az olasz konyha népszerűségét az egyszerűségben rejlő kiváló alapanyagok adják meg. Az olasz gasztronómiai hagyományok tiszteletben tartása és az alapanyagok ismerete nélkülözhetetlen a kreatív konyhaművészetben való előrehaladáshoz.

Az olasz gasztronómiai kultúra jelentőségét jelzi az is, hogy az UNESCO világörökség részének felterjesztették és várhatóan jövőre hivatalosan is elnyeri ezt a kitüntetést. Ez a döntés nem csupán az olasz ételek, hanem az olasz konyhaművészet tiszteletének is egyértelmű jele. Az olasz konyha továbbra is új irányokat kutat, miközben hű marad gyökereihez és az alapanyagok iránti tiszteletéhez.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .