A Hisa Franko Szlovénia első háromcsillagos étterme

Hisa Franko étterem, Szlovénia - gasztronómia

Szlovénia gasztronómiai élete mérföldkőhöz érkezett a napokban, amikor a Hisa Franko étterem három Michelin-csillagot kapott, ezzel Szlovénia és a kelet-európai régió első olyan étterme lett, amely a legmagasabb Michelin-elismerést érte el. Ezt az örömteli hírt a szlovén közszolgálati televízió tette közzé kedden, idézve az érintettek bejelentéseit.

A Hisa Franko éttermet Ana Ros vezeti, akit 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választottak. Az érdekesség, hogy a Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de Ros munkája és hírneve miatt 2020-ban úgy döntöttek, hogy kiterjesztik a Michelin kalauzt Szlovéniára.

A harmadik Michelin-csillag olyan elismerés, amely a kreativitást, az innovációt és a konyhaművészet iránti elkötelezettséget díjazza. A Hisa Franko séfje, Ana Ros, örömmel nyilatkozott a díj kapcsán, elmondva, hogy ez megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak. Az étterem a Soca-völgyben található, és a Michelin Guide szerint folyamatosan javuló minőséggel, egyedi kóstolómenüvel, valamint olyan ételekkel büszkélkedhet, amelyek eredeti színekkel, ízekkel és textúrákkal tűnnek ki.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója úgy véli, hogy a Hisa Franko „a világ gasztronómiai zászlóshajójává válik, és megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban”.

A Michelin-kalauz másik kiemelkedő szereplője Szlovéniában a Milka étterem, amelyet David Zefran séf vezet. Az étterem csak egy évvel az első csillag megszerzése után kapta meg második csillagját. Az ellenőrök szerint a Milka menüje kiemelkedő eredetiséget és kifinomultságot mutat, és az ételek hangsúlyozzák a szezonalitást és regionalitást.

Szlovéniában további hét étterem is megtarthatta csillagjait, köztük a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB és a ljubljanai Strelec étterem.

A Michelin Guide további elismeréseket is kiosztott Szlovéniában, hét étterem Bib Gourmand minősítést kapott, míg 43 éttermet Michelin-tányérral tüntettek ki, ami azt jelenti, hogy ezek az éttermek egyedi választékkal rendelkeznek, és kiemelkedő minőséget nyújtanak vendégeiknek.

A Michelin kalauz 2020-ban bevezetett egy új szimbólumot, egy zöld, négylevelű lóherét, amely a fenntarthatóságot szimbolizálja. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet azokra az éttermekre, amelyek elkötelezettek a környezetvédelem iránt, és az ökológiai lábnyom csökkentésére törekednek. Szlovéniában hét olyan étterem kapta meg a zöld Michelin-csillagot, amelyek ilyen szempontból is kiemelkedőek.

Kapcsolódó írásunk: 14 új Michelin-ajánlású étterem Magyarországon

fotó: HisaFranko.com

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .