Magyarország étele 2024 melegkonyhai szakácsverseny döntő

Magyarország étele 2024 melegkonyhai szakácsverseny - gasztronómia

III. Magyar gasztronómia napja – Az egészséges étkezés és a magyar gasztronómia védelme

Az ételminőség, az ételbiztonság és az egészséges étkezés előmozdítása stratégiai célnak számít – hangsúlyozta a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a III. Magyar gasztronómia napja rendezvényén, melynek keretében megrendezésre került a Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntője és díjátadó ünnepsége Szolnokon – adta hírül az MTI.

Molnár Karolina, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán tartott eseményen kiemelte, hogy a verseny jelmondata, „Csak tiszta forrásból!”, mélyebb értelmet hordoz, mivel az ételek elkészítéséhez csak kiváló minőségű, friss és tiszta alapanyagokat szabad felhasználni. Ezen túlmenően fontosnak tartotta hangsúlyozni azt a szándékot, mely őrzi a kulturális hagyományokat, köztük a gasztronómiai tradíciót.

Az elmúlt időszak globális eseményei felhívták a figyelmet az élelmiszerek biztonságára, melyre a „Csak tiszta forrásból!” mondat különös relevanciát kap – mondta Molnár Karolina. Meggyőződése szerint az ilyen helyzetekben kiemelt fontossága van annak, hogy az emberek jó minőségű, magyar termelőktől származó élelmiszerek mellett tegyenek hitet.

Az étel kifejezi egy adott kultúra és hagyomány gazdagságát is – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Az egyes nemzetek és közösségek ételei tükrözik történelmüket, földrajzi adottságaikat és kultúrájukat. Az étel révén kapcsolódunk őseinkhöz és az általuk átörökölt értékekhez, melyeket tovább örökítünk a következő generációnak.

Molnár Karolina rámutatott, hogy a verseny nem csupán az győztesekről szól, hanem arról is, hogy hogyan fejlődnek, inspirálják egymást a versenyzők.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a verseny fővédnöke videóüzenetében emlékeztetett arra, hogy ételeinkben ma is megtalálható történelmünk nyoma, ami mindazt jellemzi, ami a magyar nemzetet az elmúlt ezer évben különlegessé tette.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Szolnokon hosszú hagyományai vannak a gasztronómiai képzésnek, és a vendéglátás, a turizmus kiemelt szerepet játszik a vármegye fejlődésében.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára hangsúlyozta a szakemberképzés és a jó szakemberek fontosságát, valamint a vendéglátói iparág valamennyi szereplőjének szükségességét a kiváló tudásra.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem által szervezett verseny a hagyományok megújításának szellemében zajlott, hogy új magyar ételek szülessenek.

A verseny döntőjében a nyírbátori Kakukk X Bila csapat nyerte az „Erdőről mezőre” elnevezésű ételkompozícióval, míg a második helyen a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók, a harmadik helyen pedig a budapesti Kondérbetyárok végzett.

A verseny hangsúlyozottan a „Csak tiszta forrásból!” gondolatot hordozta, mely Bartók Béla Cantata profana című művének befejező mondatára utal. Az innovatív, de mégis népszerű ételeknél kiemelt szerepet kapott a hagyomány és a regionális alapanyagok megjelenítése.

A fotón Desszertet zsűriznek a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 elnevezésű szakácsverseny döntőjében Szolnokon 2024. április 27-én. Fotó: Mészáros János / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .