Vidéki vendéglátóhelyek támogatási pályázata

Vidéki vendéglátóhelyek, éttermek - gasztronómia, turizmus

2024-es pályázati lehetőségek éttermek számára

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) bejelentése szerint tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra nyílik lehetőség a vendéglátóhelyek számára. Első lépésben az egész évben nyitva tartó vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség, hogy benyújtsák pályázatukat. A pályázatok benyújtási lehetősége 2024. május 27-től indul, tájékoztatták az MTI-t.

A hazai vendéglátó üzletek jelentős részét kitevő vidéki éttermek kiemelt szerepet kapnak ebben a támogatási programban, hiszen versenyképességük javítása elengedhetetlen az ágazat egészséges fejlődése szempontjából.

A program későbbi ütemeiben további szektorok is csatlakoznak: júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés-táncos szórakozóhelyek, majd augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek is részesülhetnek a támogatásban. Szeptembertől a kávézók, októbertől pedig a büfék számára nyílik meg ez a lehetőség.

Az MTÜ emlékeztetett arra, hogy a vidéki vendéglátó üzletek támogatása csupán egy elemét képezi a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, amely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója kiemelte, hogy a szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme a technológia korszerűsége. Ennek megfelelően a támogatási konstrukció célja a vidéki vendéglátó szektor teljes körű fejlesztése, az értékesítést támogató beruházásoktól kezdve a technológiai fejlesztéseken át az energiahatékony üzemeltetésig.

Az első ütemben, amely június 28-ig tart, az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek üzemeltetői adhatják be támogatási igényeiket. A támogatások összesen 13 milliárd forint értékben állnak rendelkezésre, és az első ütemben 3 milliárd forintban lesznek elérhetőek az éttermek számára.

A program másik célja, hogy ösztönözze az ágazat digitalizációját is. Ennek érdekében a pályázatok benyújtására a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből nyílik lehetőség, ami könnyűvé teszi a folyamatot a pályázók számára. Az ügyfélszolgálat pedig segítséget nyújt azoknak, akiknek bármilyen kérdésük merül fel.

A pályázati felhívások elérhetőek a kisfaludyprogram.hu weboldalon. Ez a lehetőség hatalmas lökést adhat a vidéki vendéglátóhelyeknek, és közvetve az egész turisztikai ágazatnak.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .