Új csomagolási innovációk az élelmiszer-csomagolóiparban

Környezetbarát fenntartható csomagolás - gasztro

Új korszakot nyitnak a csomagolóanyagokban a MATE kutatói

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kérdésévé vált, különösen az élelmiszer-csomagolóipar területén, ahol a gyártóknak nemcsak a fogyasztók igényeit kell kielégíteniük, hanem a modern gyártástechnológiai elvárásoknak is meg kell felelniük. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói most olyan új csomagolási innovációkkal álltak elő, amelyek alapjaiban változtathatják meg a csomagolóanyagokról alkotott elképzeléseinket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021-es felmérése szerint az egy főre jutó csomagolási hulladék 2012 óta folyamatosan növekszik, 2018-ban már elérte a 138 kilogrammot fejenként. Bár ez a mennyiség az Európai Unió átlagához képest alacsonyabb, a globális környezeti problémák fokozódása miatt elengedhetetlen, hogy az élelmiszer-csomagolóipar reflektáljon a modern élet kihívásaira és elvárásaira. A Two Sides 2020-as kutatása alapján a vásárlók 44%-a hajlandó többet fizetni egy környezetbarát csomagolásért, míg 48%-uk kerüli a nem fenntartható forrásból származó termékeket.

Dr. Szabó-Nótin Beatrix, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense, több olyan csomagolóanyag-innováción dolgozik, amelyek jelentős lépést jelenthetnek a fenntartható csomagolás felé. „Az intelligens csomagolás különleges jelzőrendszert tartalmaz, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére vagy az abban történt változások rögzítésére. Ezek az indikátorok segítenek jelezni a romlási folyamatokat tükröző gázok és vegyületek megjelenését, valamint az optimális tárolási feltételek megváltozását” – nyilatkozta Dr. Szabó-Nótin.

Az innovatív csomagolási megoldások közé tartoznak a hőmérsékleti jelzők, amelyek figyelmeztetnek a kritikus hőmérsékleti értékek elérésére, valamint a frissességjelzők és a gyümölcsök érettségét mutató indikátorok is. Egy másik érdekes újítás a biológiailag lebomló Alga palack, amely agarpor és víz keverékéből készül. A politejsav (PLA) szintén ígéretes anyag, amely növényekből előállított, biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag.

A MATE kutatói olyan megoldásokat is kutatnak, amelyek az élelmiszeripari melléktermékeket – például gyümölcs- és zöldségtörkölyöket, tojáshéjat – használják fel csomagolóanyagként. Ezekből az alapanyagokból nemcsak csomagolóanyagokat, hanem evőeszközöket is gyárthatnak. Az egyetemen már rendelkezésre állnak erre irányuló kutatási eredmények, és a jelenlegi kutatások is ígéretesek.

Az egyik legérdekesebb fejlesztés a természetes, biológiailag lebomló nyersanyagok terén a sárgarépa-karotinból készült műanyagok csoportja. A torontói egyetem kutatói a természetben előforduló karotinoidokból kiindulva dolgoznak lebomló polimerek előállításán, amelynek lebomlási tulajdonságait vizsgálják.

Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kutatói folyamatosan keresik a megoldásokat a csomagolóipar fenntarthatósági kihívásaira. Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az új anyagok megújuló és lebomló nyersanyagokból készüljenek, és újrahasznosíthatóak legyenek.

A MATE kutatásai új távlatokat nyitnak az élelmiszer-csomagolási iparban, megoldásaik pedig nagyban hozzájárulhatnak a fenntartható jövő megteremtéséhez.

fotó: freepik

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .