Az Utazás kiállítás 2024 díszvendége Gyula és Békés vármegye

46. Utazás Kiállítás 2024 - turisztika

A 2024-ben megrendezésre kerülő 46. Utazás Kiállítás díszvendége Gyula és Békés vármegye lesz. A szakmai kiállítást február 22. és 25. között rendezik meg a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal és az E-bike Test&Show-val egy időben.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és a kiállításra létrehozott vármegyei munkacsoport vezetője elmondta csütörtökön Békéscsabán tartott sajtótájékoztatón, hogy a kiállításon legalább 100 négyzetméteres standon mutatják be Békés értékeit. Kiemelt figyelmet fordítanak az aktív turizmusra, a gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, a vármegyei kastélyok, a Körösök és a holtágak vidéke, valamint a horgászat, vadászat, agroturizmus és lovas turizmus területein.

A termálvizek révén az egészségturizmust is hatékonyan kommunikálják majd. A gasztronómia terén a figyelmet a gyulai pálinka- és a csabai kolbászfesztiválra, valamint a sörre és az itt élő nemzetiségek különleges ételeire irányítják.

A Körös-Maros Nemzeti Park képviseli majd a természeti értékeket és az ökoturizmust, míg az Alföld Slow Egyesületen keresztül a vármegye kisebb települései is bemutathatják magukat, például a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, a lőkösházi Bréda-kastélyt, valamint Gyomaendrőd, Békés, Orosháza is képviselteti magát – mondta Komoróczki Alíz.

Hozzátette, hogy a kiállítás szervezőitől nagy értékű médiacsomagot és számos megjelenési lehetőséget kapnak. Reményei szerint így a kisebb települések is ismertebbé válnak.

Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felidézte, hogy a testületet tavaly ősszel keresték meg az utazás kiállítás szervezői, hogy Békést, különösen Gyulát, idén díszvendégnek kérjék fel. Elmondta, hogy Békés vármegye Romániával határos és hangsúlyozta, hogy az ország keleti szomszédjával „töretlen az együttműködés”. Bővülnek az energia- és útkapcsolati lehetőségek, és nagyszámú fizetőképes román kereslet jelenik meg, amelynek további növekedését remélik a rendezvény után.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy a város ismét elérte a turisztikai mutatókban a koronavírus-járvány előtti csúcsév számait, sőt meg is haladta azokat. Míg 2019-ben csaknem 580 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, a tavalyi szám eléri a 600 ezret. Reméli, hogy a rendezvény hatására ezt tovább tudják emelni, vagy legalább megtartani.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kifejtette, hogy a tanulmányok szerint jelenleg a vendégek leginkább a minőségi szolgáltatásokat és a kulturális- és aktív turisztikai lehetőségeket keresik. Szerinte Békés vármegye minden területen jól áll. A város a vásáron főként a kormányzati támogatásból megvalósított Wenckheim-kerékpárutat, a Munkácsy kulturális negyedet és a kolbászfesztivált szeretné népszerűsíteni, de igyekeznek bemutatni a sportturizmusban rejlő lehetőségeket is.

Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője elmondta, hogy a városban tavaly 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el és bár a szarvasi attrakciók ismertek, „még értékesebbek lehetnek, ha összekapcsolódnak más vármegyei értékekkel”.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke hozzátette, hogy „speciális, látványos, az érdeklődőket megállító formájú”, 3 dimenziós utazó értéktár kiállításukkal vesznek részt a rendezvényen.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, hogy az elmúlt években minden településen turisztikai fejlesztések zajlottak, de azok nem kapcsolódtak össze szerves egésszé. „Mostantól csapatként kell együttműködni, hiszen a vármegyében egy a sorsunk” – fogalmazott.

2024 február 22-25. között megrendezésre kerülő Utazás+ Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt a szakmai körökben szezonnyitó rendezvénynek számít. Ebben az évben 46. alkalommal várják a szervezők a kiállítókat és a látogatókat a Budapest Boat Show-al, a Karaván Szalonnal és az E-bike Test&Show-al egy időben a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

A programkínálat összeállításakor törekedtek arra, hogy mindenki megtalálja a számára legrelevánsabb információt, ezért egy helyen és egy időben mutatkoznak be a hazai és külföldi desztinációk, valamint a Budapest Boat Show és a Karaván Szalon változatos járműparkja mellett az egyre népszerűbb közlekedési eszközök és az utazási módok széles választéka is. A kiállítás kiemelt témája az aktív és kalandturizmus lesz.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .