Megnyitott a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, OMÉK 2023

Megnyitott a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, OMÉK 2023 - Hungexpo

A 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) 2023-ban új lendülettel és izgalmas programokkal várja látogatóit, hogy bemutassa a magyar agrárium és élelmiszergazdaság teljes palettáját. Az eseménynek otthont adó HUNGEXPO valódi vidéki kavalkádot, állatbemutatókat, kézműves termékeket és izgalmas gasztroélményeket ígér minden korosztály számára. Az OMÉK célja az, hogy nem csak a szakemberek, hanem a nagyközönség is megismerje a hazai agrárium sokszínűségét és kiemelkedő szerepét.

Az OMÉK rendszeresen kétévente kerül megrendezésre az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium támogatásával. A rendezvénynek szakmai oldala lehetőséget teremt a hazai és külföldi beszerzőknek, hogy kapcsolatot építsenek a hazai agrárium képviselőivel. Az exportfejlesztési projekt, a Hungarian Food Business Program, mintegy 30-50 cég széles körét vonultatja fel, és lehetőséget kínál az üzleti partnerekkel való ismerkedésre. A látványkonyhán pedig a kiállítók termékeiből készülnek finomságok, melyekkel az odalátogatók még közelebb kerülhetünk a hazai gasztronómiához.

A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nyitónapján Nagy István agrárminiszter kiemelte a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt álló kihívásokat. A világpiac folyamatosan változik, és a magyar agráriumnak alkalmazkodnia kell a globális trendekhez. A miniszter szerint a szakma számára az összefogás és közös gondolkodás a kulcs a sikerhez. Az agrárium mindennapjait olyan körülmények határozzák meg, amelyeket sem Magyarország, sem az EU nem képes befolyásolni vagy megjósolni. A liberalizált piacokon az olcsó tömegtermékek dominálnak, és a kihívások közé tartozik, hogy miként lehet mindezt összeegyeztetni a vegyszermentesség és az állattartás javításával.

Az agrárminiszter szerint a magyar agráriumnak dönteni kell a vegyszerek és a biológiai megoldások között, és a vetőmagtermesztés fejlesztése lehet az egyik legfontosabb kitörési pont. Az öntözési infrastruktúra fejlesztése is kiemelt feladat, és a források rendelkezésre állnak ehhez. A miniszter hangsúlyozta, hogy a vízgazdálkodásnak nemcsak az élelmiszertermelést kell biztosítania, hanem hozzá kell járulnia a világ élhetőbbé tételéhez is.

Az OMÉK nemcsak kihívásokról szól, hanem lehetőségekről is. Nagy István szerint a magyar agrárium a 21. század nagy nyertese lehet. Az uniós vidékfejlesztési források mellett a kormány jelentős hozzájárulást nyújt a termelőknek. Ennek köszönhetően a termelékenység növekedhet, és a magyar agrárium visszatérhet Európa élvonalába. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kiváló minőségű alapanyagokat belföldön kell feldolgozni, hogy a nyereség itthon maradjon.

A vásár megnyitóján kiemelt vendégként Szerbia küldöttségét is köszöntötték. A két ország közötti együttműködésnek nagy lehetőségei vannak, és a gazdasági kapcsolatokat a közös történelmi örökség is erősíti. Szerbia mezőgazdasági minisztere szerint az OMÉK remek lehetőség a szerb mezőgazdaság bemutatására, és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődése további növekedést hozhat.

Az OMÉK a fiatalok figyelmét is hivatott felhívni, hiszen a szakember-utánpótlás nélkülözhetetlen a magyar agrárium jövője számára. A rendezvény a kihívások megvitatására is alkalmat kínál, és az Agrármarketing Centrum új szolgáltatásokkal is előrukkol, mint az internetes árukereső szolgáltatás, amely segíti a termelőket és a fogyasztókat egymásra találni. Az OMÉK 2023-ra egyre inkább nemzetgazdasági jelentőségű eseménnyé válik, és Magyarország lehetőséget kap arra, hogy megmutassa a világnak, milyen gazdag kulturális és gasztronómiai örökséggel rendelkezik.

A fotón: Érdeklődők a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) a budapesti Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-án. Koszticsák Szilárd / MTI

Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás

2023 október 20-22.
Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Bővebb információ a Hungexpo honlapján

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .