25 éves a Szent András Sörfőzde

  ← All Categories


  A Szent András Sörfőzde története több mint negyed évszázadra nyúlik vissza. A sörfőzde egykori alapítói Simkó József és Rozsán Csongor egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a sörkészítésbe. Az első forgalomba került sör mindössze egy tíz napos tréning után készült el egy közkedvelt receptúra alapján, amit akkoriban Jägernek hívtak.

  A 90-es évek második felétől a multinacionális nagyvállalatok ahogy átvették a korábbi állami nagyüzemeket, egyre olcsóbban, de a korábbiakhoz képest jobb minőségű sört kezdtek el főzni. Sorra mentek tönkre magyar kisüzemek. A kialakult helyzetre reagálni kellett, ez pedig a saját receptúrák és új sörfajták kifejlesztésében öltött testet. A siker meghatározta a főzde jövőjét is.

  Egy magyar kisüzem megint olyat tett le az asztalra, amire senki sem számított. A Black Rose volt az első prémium kategóriás, magas alkoholtartalmú fekete sör Magyarországon, melyet az egész szakma egyhangúan ismert el. Ez lényegében egy duplabak, amit itthon Dreher Antal főzött utoljára 1913-ban.

  Ezt a sikert meglovagolva folytatódott a kísérletezés. Mivel Magyarországon még nem volt példa valódi gyümölcsből készült sör előállítására, elérkezett az idő, hogy valaki nekivágjon a feladatnak. Az első Meggyes Sör közel tizenhat hónap kísérletezés nyomán készült nem hiába, ugyanis osztatlan sikert aratott.

  A Szent András Sörfőzde modernizálása 2014-ben kezdődött, amikor is egy helyi testvérpár Bukovinszky Béla és Bukovinszky László vette át a főzde vezetését. Új dizájn, új ötletek és rengeteg izgalmas sör érkezett, melyek hagyomány és tradíció nevében, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel születtek meg.

  39 views

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .