Salt Budapest nyerte el az Év étterme díjat

Audi - Dining Guide Év étterme díj 2024 - gasztronómia

Átadták az Audi – Dining Guide Év étterme 2024 díjakat

A hazai gasztronómia egyik legjelentősebb eseményének számító Audi – Dining Guide Év étterme díjátadó ünnepségén a Salt Budapest vihette haza a legmagasabb elismerést. Az esemény hétfő este zajlott Budapesten, és számos kiemelkedő étterem és szakember vett részt rajta.

A díj odaítélésének feltételrendszere idén jelentős változásokon ment keresztül. Eddig a legmagasabb pontszámot elérő étterem nyerte el az Év étterme címet, azonban az új szabályok szerint a zsűri több szempontot figyelembe véve döntött az elismerésről. Ez az új megközelítés a Salt Budapest kivételes teljesítményét emelte ki, amely a zsűri értékelése szerint az idei évben kiemelkedő volt.

A Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd, egyediségével és újító szemléletével hódította meg a szakmai közönséget. Tóth következetesen építi és népszerűsíti hazánkban a farm-to-table éttermi stílust, amely még mindig viszonylag új keletű Magyarországon. Az észak-európai, nordic stílus jegyeit követő Salt Budapest formabontó módon közelít a régió ismert és ismeretlen alapanyagaihoz, ötvözve Tóth szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiai hagyományaival és saját progresszív látásmódjával.

A Dining Guide Étteremkalauz toplistáján idén olyan neves éttermek szerepeltek, mint a Stand, a Platán Gourmet, a Rumour, a Salt Budapest, a Babel, a 42 Restaurant, az Essencia, a Costes, a Borkonyha, a Spago, a Sauska 48, a Costes Downtown és a Pajta. Az idei év másik jelentős újdonsága, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel. E kategóriában a Natura Hill Zebegény nyerte el az Év fenntartható étterme díjat, míg az Onyx Műhelyt az Év innovatív konyhája címmel jutalmazták újszerű gasztronómiai megközelítéséért.

Az Év alternatív vendéglátóhelye díjat a Balaton-parti Buborék Csopak kapta, amely sokoldalú vendéglátásával érdemelte ki a címet. A Rosenstein vendéglőt idén átvevő Rosenstein Róbert pedig az Év séfje lett, míg az Iszkor konyháját vezető Pohner Ádám az Év ifjú séfje díjat kapta.

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett Best Of The Best minősítése idén is külön figyelmet kapott. A díjazott éttermek addig tarthatják meg ezt a címet, amíg szakmai vezetésük és helyszínük változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítményük 90 feletti pontszámot ér el. A Stand étterem nyerte el idén a Restaurant Best Of The Best díjat, míg a Mihályi Patisserie és a Málna The Pastry Shop érdemelték ki a Pastry Shop Best Of The Best címet.

Szűcs Árpád, a Kollázs Brasserie & Bar pastry chefje, az Év éttermi cukrásza díjat vehette át magas szintű teljesítményéért. Az Év szerethető étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen nyerte el, a Dining Guide Életműdíját pedig Nyíri Szása, az Arany Kaviár étterem társtulajdonosa kapta.

Az Év koktélbárja díjat a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyerte el, míg az Év sommelier-je Rácz Imre, a Spago vezető sommelier-je lett. A szállodák kategóriájában a Matild Palace Luxury Collection Hotel érdemelte ki az Év Szállodája címet.

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait és az elmúlt években a TOP 10 ranglistát külföldi Michelin-csillagos séfek segítségével állították fel. Az idei évben a Dining Guide önállóan végezte el a rangsorolást, de Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori igazgatója továbbra is tanácsadóként segítette a munkát.

A fotón a díjazottak az Audi – Dining Guide Év étterme díjátadó gálán a Várkert Bazárban 2024. június 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .