Vidéki termelői piacok létrehozását célzó pályázati program

Termelői piac, Káptalantóti - gasztro

Nagy érdeklődés a termelői piacok létrehozására indított pályázat iránt

Jelentős a vidéki termelői piacok létrehozását célzó pályázati program iránti érdeklődés. A megítélt támogatás már közelíti a 13 milliárd forintot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszaeszlár frissen átadott termelői piacán.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a program keretében 2020 októberében közzétett felhívás szerint vidéki önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek pályázhattak akár 100 millió forint támogatásra. A támogatás intenzitása 85 és 95 százalék között mozog, amely új, vagy már meglévő piacok és vásárterek létrehozását, illetve fejlesztését célozza. A program eddigi sikereit jelzi, hogy 2021 májusa óta már 158 kérelem kapott támogatói okiratot.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdasági kisüzemek támogatási programja révén az őstermelők és kisvállalkozások 15 ezer eurónak megfelelő forrást igényelhettek. Ez a program tökéletesen kiegészíti a helyi termelői piacok létrehozására indított beruházásokat, hiszen segít abban, hogy a termelők a hagyományos termelésre alapozva, a hagyományos ízeket megőrizve, minél szélesebb körben tudják eljuttatni portékáikat a piacra.

„Ennek a rendszernek köszönhetően az emberek újra megismerték a kézműves termékek fogalmát, amelyek forradalmasították a magyar gasztronómiát” – fejtette ki Nagy István. Kiemelte, hogy a piac visszatért eredeti, ősi szerepéhez, igazi agóra, találkozóhely lett belőle, ahol nem csak kiváló minőségű termékeket lehet vásárolni, hanem a termelők és vásárlók között szoros kapcsolat is kialakul.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője is megerősítette, hogy a piacon történő vásárláskor a helyi közösséget támogatjuk, ezzel segítve a gazdákat és őstermelőket hagyományaik és gazdaságaik fenntartásában, miközben minőségi termékekkel látják el a vásárlókat.

A Vidékfejlesztési Program 99,7 millió forintos támogatásával megvalósult tiszaeszlári termelői piacon a termelők egy nyitott piactéren és egy zárt épületben kínálhatják termékeiket, így biztosítva az árusítás rugalmasságát és a vásárlók kényelmét.

A program sikere és a támogatások nagysága egyértelműen jelzi, hogy a vidéki termelői piacok létrehozása nemcsak a gazdasági, hanem a közösségi életre is pozitív hatással van. Az ilyen piacok új életet lehelnek a vidéki településekbe, erősítik a helyi közösségeket, és elősegítik a fenntartható fejlődést.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .