Riksával a Hősök terén

Riksával a Hősök terénA Budapesten jelenleg forgalomban lévő tizenegy német „származású” riksa mellé  hamarosan hatvan darab kínai érkezik, miután a Riksa Közlekedési Vállalat kft. tulajdonosai meglehetősen kacifántos körülmények között, de végül is megtalálták a keresett járgányokat Kínában – számol be Trebitsch Péter, az MTI tudósítója.

A hároméves vállalkozás eddig Németországból szerezte be a háromkerekű, formatervezett, high-tech eszközöket, ám amikor az interneten gyakorlatilag az általuk használttal azonos kivitelben, de kínai gyártású, értékesítésre kínált riksák fényképeire leltek, levélváltásokat követően felkerekedtek, hogy a termékekről a helyszínen, személyesen is meggyőződve bevásároljanak – mondta el Borszéki Attila, a cég egyik alapító tulajdonosa.

A Magyarországról érkezett potenciális vevőket és kínai segítőjüket mindenütt barátsággal és nagy vendégszeretettel fogadták a helyiek, ami egyebek között napjában több, hosszúra nyúló étkeztetésben nyilvánult meg. Csakhogy a keresett riksákkal nem tudtak szolgálni. Az öt kiválasztott cégből ugyanis négy – mint viszonylag hamar kiderült – valójában nem foglalkozott sem riksák kereskedelmével, sem gyártásával, csupán egyikük tudott felmutatni egyetlen darab használt, szétszerelt példányt. Szerződést kötni persze valamennyien megpróbáltak a magyarokkal, feltételül szabva, hogy előre kérik az áru ellenértékét.

A három magyar üzletember a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány modern, kereskedő  városában, Ningboban (Ningpo) „rendezte be” bázisát, és onnan látogattak el kiszemelt „partnereikhez”. Miután azonban gyárat sehol sem mutattak nekik, végül úgy döntöttek, hogy elutaznak az utolsó – ötödiknek besorolt – helyszínre. Az ottani üzemről csupán annyit tudtak, hogy elektromos járműveket gyárt.

Sipos Gábor, a másik alapító tulajdonos a történetet utólag felidézve elmondta, hogy 2000 kilométeres repülőút után, Kína dél-nyugati határán, egy kisebb település közelében bizony alig találták meg a keresett egységet. Még a taxi helybeli sofőrjének is háromszor kellett felhívnia a célállomást, hogy pontosítsa az oda vezető utat.

„Végül aztán, valahol a világ végén elhúzták egy raktárépület bejárati tolóajtaját, és ott voltak előttünk a csillogó riksák kész és félkész állapotban. A megszólalásig olyanok voltak, mint a mieink, tehát amilyeneket kerestünk” – emlékezett vissza mosolyogva az üzletember.

Pontosabban némileg továbbfejlesztett változatai a Budapesten most használatban lévőknek. Nagyobb, 500-800 watt teljesítményű motorokkal szerelték fel őket, de a magyar megrendelők kívánságra 300 wattosat szállítanak majd. Változik a színűk is, a már zöldre festett vázakat fehérre fújják le.

– Az üzem vezetője egy idősebb kínai gépész szakember, aki rendkívül kedves és szolgálatkész volt. Örült, hogy jelentős területet szabadítunk fel a raktárban, és az sem titok: igen kedvező árban tudtunk megegyezni – számolt be az eredményekről Borszéki Attila. Közlése szerint egyelőre 60 darab szállításáról állapodtak meg, de még az idén száz darabosra szeretnék bővíteni a fővárosi riksaparkot.

Az üzlet a cég számára valójában nem a személyszállításban, hanem elsősorban a reklámfelület hasznosításában rejlik. Borszéki annyit elárult, hogy az új riksák megtérülési idejét legfeljebb egy évre teszi.

A sikeren felbuzdulva a fiatalemberek azt tervezik, hogy terjeszkednek Európában, mi több, azon tanakodnak, hogy a helyi – tehát kínai – riksaszolgáltatásba is bekacsolódnak. A budapesti riksataxi ugyanis – saját fejlesztéseik révén – már olyan korszerű technikai felszereléssel rendelkezik, és olyan szolgáltatást képes nyújtani, amely egyedülálló. Az újítások között van GPS-rendszer alkalmazása, flottakövetés, modern diszpécserirányítás, az utas vizuális és hangos tájékoztatása.

A riksás közlekedés lehetővé  teszi a forgalomtól elzárt területek, például a sétáló  utcák igénybe vételét, egy individualistább turisztikai szolgáltatás nyújtását, ráadásul környezetbarát módon – húzta alá Borszéki Attila, megjegyezve: a cégnél mindenki hisz abban, hogy van piaci igény a riksás közlekedésre.

/Népszabadság/