Kávéért csak kevesen járnak kávéházba

A magyarok 74 százaléka iszik kávét naponta. A legnépszerűbb még mindig az eszpresszó, az alapanyagra azonban „legfeljebb az értelmiségi igényes, míg a fogyasztók harmada adalékokkal ellátott porkávét kortyol”. A 26-35 évesek átlag három kávét isznak naponta – derül ki az olasz tulajdonban lévő Caffé Perté magyar kávéfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. A nem reprezentatív kutatás szerint leginkább a 18 és 36 év közöttiek – közülük is főként az egyetemisták – járnak kávéházba, míg a lakosság 75 százaléka legfeljebb heti egyszer, vagy még ritkábban látogatja azokat.

Hasonló eredményre jutott a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Valdo Café is, amely korábban Budapesten, Győrött és Debrecenben vizsgálódott. Az általuk megkérdezettek 78 százaléka fogyaszt rendszeresen kávét. A többség azonban otthon és a munkahelyén issza a feketéjét, míg vendéglátó-ipari egységet legfeljebb a negyedük keres fel e célból.

A kávéjára legigényesebb 18-36 éves korosztály 59 százaléka csak minőségi keverék kávét vagy kizárólag arabicát iszik (11 százalék) – olvasható a Caffé Perté felmérésében. A fogyasztók 34 százalékát viszont nem foglalkoztatja, miből készül a napi feketéje, ők jellemzően aromával és adalékokkal ellátott porkávét isznak. Az instant kávé leginkább a munkahelyeken felállított automatákból fogy.

A magyar fogyasztók évente 30 milliárd forintért vásárolnak az étel-ital automatákból. A kávéfogyasztás negyedét is ez teszi ki. Bár a gépekből is folyhatna kávéházihoz hasonló minőségű kávé, a vásárlók forintos vágyai egyelőre ezt akadályozzák. A minőségi fekete ugyanis legalább 120 forintba kerülne papírpoharanként. A népszerűségi versenyt egyébként az eszpresszó-, a kapucsínó és a tejeskávé vezeti szinte holtversenyben.

De egyenlő arányban oszlanak meg a vélemények a darált és az instant kávék között is. Az előbbit tartják az igazinak, de az utóbbi gyorsabban elkészül, és krémesebb az íze. Márpedig a Valdo Café által megkérdezettek 52 százaléka az ízéért issza a kávét, igaz, a fáradtság ellenszereként. A válaszadók fele egyébként egészségtelennek tartja a feketelevest.

/Népszabadság/