20 légitársaság ellen indítanak eljárást „zöldre festés” miatt

Európai Unió

Az EU és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok több légitársaságot értesítettek

Az európai uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság közös erőfeszítései a repülési iparban tapasztalt „zöldre festési” gyakorlatok visszaszorítására húsz légitársaság ellen indítottak eljárást – hozta nyilvánosságra a brüsszeli testület.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) előzetes figyelmeztetése nyomán az Európai Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (CPC) és az Európai Bizottság az érintett légitársaságoknak szóló levelében kijelentette, hogy „többféle, potenciálisan félrevezető zöldre festési gyakorlatot azonosítottak”. Az intézmények ezen lépéseikkel arra szólították fel a légitársaságokat, hogy 30 napon belül igazítsák tevékenységüket az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokhoz.

A BEUC közleményében olyan elismert légitársaságok érintettek, mint a Vueling, a Volotea, az Air Baltic, az Air Dolomiti, az Air France, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, az Eurowings, a Finnair, a KLM, a Lufthansa, a Norwegian, a Ryanair, a SAS, a SWISS, a TAP és a Wizz Air.

Az Európai Unió kiemeli, hogy a légitársaságoknak alaposan kell indokolniuk azt a feltevést, miszerint a járataik által kibocsátott szén-dioxid klímaprojektek finanszírozásával, vagy fenntartható üzemanyagok alkalmazásával ellensúlyozható. Az illetékes hatóságok szerint az ilyen állítások, amennyiben nem tudományos alapokon nyugszanak, megtévesztőek lehetnek és sértik az uniós tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelveket.

Vera Jourova, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos, hangsúlyozta: „Ha felelős fogyasztókat akarunk, akkor pontos tájékoztatást kell nyújtanunk számukra. Pontos és tudományos válaszokat érdemelnek, nem pedig homályos, vagy hamis állításokat.”

A légitársaságok részéről egyelőre nem érkezett hivatalos válasz arra vonatkozóan, hogy az említett állításokat tudományos bizonyítékok támasztják-e alá. A továbbiakban várhatóan a vállalatok fognak reagálni az uniós hatóságok megkeresésére és az eljárásokra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .