Öt hajókikötő újult meg a Velencei-tónál

Hajókikötő, Gárdony - Velencei-tó - turisztika

Tisztán hazai forrásból, több mint 285 millió forintos kormányzati támogatással megújult a Velencei-tó öt hajókikötője, jelentette be Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve Programért és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos Gárdonyban. A fejlesztések részeként a Velencei-tavi partfal felújítására szánt uniós támogatást olyan projektekre fordították, mint a közforgalmú hajókikötők modernizálása és a parti infrastruktúra fejlesztése.

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) vezetője elmondta, hogy az öt kikötő – Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence és Sukoró – korszerűsítésére irányuló projekt magában foglalja a kikötők hajózásra alkalmassá tételét, a közvilágítás modernizálását, valamint elektromos hajótöltők és egyéb parti létesítmények elhelyezését. Az öt kikötő közül négy már megkapta a használatbavételi engedélyt, a sukorói kikötő esetében az engedély még várat magára, mivel egy másik projekt keretében építik meg az engedélyhez szükséges vizesblokkokat.

Ezen fejlesztések nemcsak a helyi lakosoknak és üdülőturistáknak nyújtanak kényelmes hajózási lehetőséget, hanem vonzó célponttá teszik a Velencei-tó környékét a turisták számára is. A modern és korszerűsített kikötők lehetőséget biztosítanak a vízi turizmus fejlődésére, emellett elősegítik a környezettudatos közlekedést a tó körül.

A megújult hajókikötők a térség turisztikai vonzerejét is növelik, hiszen a Velencei-tó környékén számos kikapcsolódási lehetőség várja az odalátogatókat. A szálláshelyek, éttermek, és kulturális programok mellett mostantól modern kikötők is várják azokat, akik a tó vizén szeretnék felfedezni a környéket. Az új fejlesztések révén a Velencei-tó egy még vonzóbb és barátságosabb úti célként tűnik fel mindazok számára, akik szeretnék felfedezni Magyarország gyönyörű vízi paradicsomát.

A fotón: Drónnal készült felvételen a Velencei-tó korszerűsített gárdonyi hajóállomása a bejárás napján, 2023. október 16-án.

fotó: Vasvári Tamás / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .