Az vagy amit megeszel

Az egészséges táplálkozás mellett a fenntartható életmód és a tudatos vásárlás is egyre nagyobb szerepet játszik életünkben. A friss, tiszta, teljes értékű alapanyagok fontosságára hívta fel a figyelmet Szalayné Kónya Zsuzsa a Debreceni Orvostudományi Egyetem Dietetikai Szolgálatának vezetője a Cívis Delikátban.

Hajdúsági kézműves termékek egészségünk megőrzéséért

Az üzletben szó esett arról is, hogy a helyi termelőktől származó élelmiszerek vásárlásával, nemcsak saját egészségünkért teszünk sokat, hanem hozzásegítjük a Hajdú-Bihar megyében élő termelőket ahhoz, hogy minél több és jobb minőségű kézműves termékeket állítsanak elő, egyre kedvezőbb áron. 

A fenntartható életmód olyan életmód, melynek során megkíséreljük csökkenteni a Föld természeti erőforrásainak illetve saját forrásainknak a használatát, mind egyéni mind társadalmi szinten. Ennek egyéni része, hogy megváltoztatjuk a közlekedései-szállítási módszereket, energia-fogyasztásunkat és az étrendünket.

A gyakori fejfájás, a bőrproblémák, az emésztési gondok, az allergiák, és az energiahiány mind-mind betudható a helytelen táplálkozásnak.

A bevásárlóközpontokban, hipermarketekben mindenféle élelmiszert beszerezhetünk, függetlenül az adott évszaktól és az árucikk származási helyétől. Ez amennyire kényelmes, annyira egészségtelen is egyben, hiszen a távoli országokból érkező élelmiszerekbe nagyon sok tartósítószer kerül, hogy kibírják a szállítást. Az ipari, mesterséges körülmények közötti termelés miatt ízük kevésbé zamatos, kevesebb élményt nyújt. Nem beszélve arról, hogy a közúton való szállítással a járművek szén-dioxid kibocsátásának köszönhetően jócskán terheljük velük a környezetünket is.

Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek eredetével tisztában vagyunk.  Kerüljük az tartósítószereket, emulgeálóanyagokat, színezőanyagokat, ízfokozókat, stabilizálószereket és csomagológázokat. Ezek az anyagok elmérgezik az emésztőrendszerünket, és a testünket sejt szinten is.

Ha nincs kertünk, ahol megtermelhetjük magunknak a zöldségeket, gyümölcsöket, alternatívát jelenthetnek a termelői piacok, vagy a debreceni Cívis Delikát márkabolt, a piaccal szemben. Ebbe a boltba az áruk ellenőrzött körülmények között kerülnek, legyen szó sajtokról, tejtermékekről, szalámikról, mézekről, pástétomokról, krémekről. A csak itt megtalálható Kézműves Hajdúsági Ízek védjegyével ellátott termékeket elsősorban a Hajdúságból származó alapanyagból, hazai munkaerő felhasználásával készülnek, kiváló minőségben, különleges ízekben.

Tolnai István gombaszakértő friss gombái és a belőlük készült ízletes termékek – mint a vargányapor, a 15 féle erdei vegyes szárított gomba csomag, kucsma- és rókagomba por – régóta közkedveltek a debreceni piacra járó lakosság körében. Ezek a különlegességek állandó jelleggel megtalálhatóak a Cívis Delikátban is.  Ahogy Bálint Andrea táplálkozás-kultúrtörténész elmondta, a gombák természetes ízfokozók, és az egyik leggazdagabb élelmiszerek tápanyagban.  „A tápanyag gazdag élelmiszerfogyasztás pedig egy lelki-szellemi tápanyagban gazdag életet eredményez.”- mondta Andrea.

Az eseményen bemutatkozott a Derecskei Fenséges termékcsalád is, amelynek kistermelői gazdasága magas gyümölcstartalmú lekvárokat készít, padlizsánkrémje és zakuszkája pedig hűen tükrözi az eredeti erdélyi elkészítési módokat. Szerintük az ízletes lekvár a gyümölcs közeli állapotot konzerválja.

Azzal, hogy a Hajdúságból származó élelmiszert választunk, nem csupán a környezetünk és egészségünk megóvásához járulunk hozzá, hanem ahhoz is, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő és dolgozó kis- és középvállalkozók megerősödjenek, több munkahelyet hozzanak létre, ezáltal még több jó minőségű élelmiszert hozzanak létre.

A tudatos vásárló négy pontja

  1. Előnyben részesíti a helyben elérhető, friss termékeket. Az ilyen termék olcsóbb, mert nem utazik annyit a termőterületről a vásárlóig. Emellett a tápértéke is nagyobb, hiszen leszedés után azonnal a vásárlóhoz jut.
  2. Kipróbálja a biotermékeket. Egészségünk megóvása szempontjából hasznos, ha előnyben részesítjük a bioélelmiszereket.
  3. Olyan terméket vásárol, amelyben nincs vagy alig található tartósítószer.
  4. Olyan termékeket fogyaszt, amelynél nincs, vagy minimális a csomagolás. A csomagolásnak köszönhetően magasabb lesz a termék ára, valamint az előállításához alapanyag és sok energia kell, hulladékot képez.