Fürdőzéssel a tavaszi fáradtság ellen

wellness fürdő

Hamarosan tartósan is beköszönt a gyönyörű tavaszi idő, ilyenkor muszáj kimozdulni legalább néhány napra, hogy magunk mögött hagyjuk a hétköznapokat és zavartalanul élvezhessük az évnek ezt a gyönyörű időszakát.

Íme néhány ok, miért használjuk ki hazánk legértékesebb kincseit, a termál- és gyógyvizeinket, és miért vegyük az irányt egy spa felé, ahol nemcsak lazíthatunk, hanem az egészségünkért is tehetünk.

1. Viszlát tavaszi fáradtság – itt a szauna!

Aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység – ismerős? Mindezeket a téli hónapoknak köszönhetjük, hiszen mostanra szervezetünk felélte az összes energiatartalékát, így hiába süt ki a nap, mi mégis bágyadtak maradunk. Torhosi Tünde, az ötcsillagos Spirit Hotel spa managerének titkos tippje a tavaszi szaunázás, ami serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és a bőrünket is gyönyörűen kitisztítja. Aki extrémebb felfrissülésre vágyik, annak a hagyományos szauna helyett a jégszaunát javasolja. A hidegsokk és a – 170 ⁰C-os száraz levegő javítja a keringést és az anyagcserefolyamatokat, fokozza a bőr rugalmasságát, ráadásul még a fogyásban is segít.

2. Támadnak a pollenek? Védekezzünk gyógyvízzel!

A gyógyvizeknek számos jótékony hatása ismert, ám kevesen tudják, hogy a gyógyfürdőzés csökkentheti az asztmások és az allergiások tüneteit is. A tavaszi pollenszezon sokaknak megnehezíti az életét, fürdőzéssel azonban sokat segíthetünk az állapotunkon. A vízben ugyanis belélegezzük a jótékony sós gyógyvízpárát, amely jótékonyan hat a hörgőcskékre, kitisztítja a légutakat, és kevesebb növényi pollennel lépünk kapcsolatba.

3. Próbáljunk ki kímélő, de annál hatékonyabb sportokat!

A hazai wellness paradicsomok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségre, melynek szerves része a mozgás. „Vendégeinknek előszeretettel ajánljuk az aquafitnesst és a vízi gimnasztikát. A víznek körülbelül nyolcszázszor nagyobb a sűrűsége a levegőnél, így a vízben végzett speciális mozgások sokkal hatékonyabbak, azonban sokkal kíméletesebbek is. A test ilyenkor szinte súlytalan, így a támasztó izomrendszer a víz hatására teljesen elernyedhet, kímélve és regenerálva az ízületeket” – magyarázza Torhosi Tünde. Valljuk be, ezeket a sportokat pedig sokkal szívesebben próbáljuk ki ott, ahol már kéznél van a fürdőruha!

4. Használjuk ki a víz adottságait!

A gyógyfürdőzésnek számos jótékony hatása van. A meleg víz lazítja az izmokat, csökkenti a kopásos elváltozás okozta fájdalmakat, segítségével az ízületek mozgása könnyebbé válik. Gyorsul a vérkeringés, javul a szervek vérellátása, fokozódik a vesék kiválasztó működése, ami segít a méregtelenítésben. A fizikai hatáson túl a gyógyvíz összetételében rejlik sajátos gyógyereje, mely bonyolult kémiai és biológiai mechanizmuson keresztül aktivizálja a szervezet regeneráló képességét. Így a gyógyfürdőzés segít a megelőzésben, a fájdalmas tünetek enyhítésében, a test funkcióinak javításában, a gyógyulásban, és segíti a lelki feltöltődést, a pszichés egyensúly fenntartását is.

Néhány nap wellness pihenés tehát nemcsak jó, hanem egészséges is. Akkor pedig különösen kellemes kikapcsolódásban lesz részünk, ha mindezt festői környezetben tehetjük, így a frissítő tavaszi sétákról sem kell lemondanunk. A Spirit Hotel a sárvári hét tó közvetlen szomszédságában fekszik, így az ötcsillagos hotelben a kiadós fürdőzéseket kellemes természetjárással köthetjük össze.