Budapest Airport: egyeztetés a MUISZ-szal

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége

A nyári utazási szezon beindulása előtt újabb eszmecserét tartottak a Budapest Airport és a MUISZ, (Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége) képviselői a budapesti repülőtéren.

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége

Az immár hagyományos találkozó alapvető célja az volt, hogy még a nyári utazási csúcsidőszak beindulása előtt kölcsönösen tájékoztassák egymást az idei szezonban várható újdonságokról, új trendekről és a szolgáltatásokról.

„A Budapest Airport az idei évben a tavaly elért eredmények és a légitársasági piac konszolidációjára számít Magyarországon.” – jelentette ki a találkozó elején Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója elmondta, hogy a tavalyi túlkínálat után az idén várhatóan az elért szinten beáll a piac, nem várható nagyságrendi változás, legfeljebb kisebb átrendeződés a légitársasági kínálatban. A diszkont légitársaságok az utasforgalomban valamivel 50 % fölötti részesedést értek el, a kialakult útvonalhálózatban sem várható drasztikus változás, a repülőtér igyekszik újabb szolgáltatásokkal növelni az utazási kedvet – foglalta össze a helyzetképet.

„Fél-pados” légitársaságok indulnak

A megbeszélésen elhangzott, hogy a legtöbb nagy európai légitársasági szövetség igyekszik saját, ún. hibrid „fél-fapados” légitársaságokat indítani, hogy helyt tudjanak állni a diszkontok által támasztott konkurenciaharcban. Az idén várhatóan folytatódik a viszonylag kisebb, hagyományos nemzeti légitársaságok harca a túlélésért egész Európában. Azt is megállapították, hogy a Malév tavalyi csődjét követően sikerült az utasforgalom döntő többségét visszaszerezni Budapesten, azonban budapesti bázisú, hagyományos légitársaság hiánya továbbra is negatívan hat az ún. MICE vagy konferencia-turizmusra. A repülőtér számára pedig a le- és felszállások 20 %-os visszaesése jelent komoly bevétel kiesést.

A Fast Track

A Budapest Airport számára ebben a helyzetben is fontos, hogy tovább bővítse szolgáltatásait. Egyre népszerűbb az utazók körében a biztonsági ellenőrzésnél használható  gyorsító folyosó, az ún. Fast Track, amelynek értékesítési lehetőségét a repülőtér felajánlotta a MUISZ-tagoknak is. A nyári utazási szezon előtt az utasok birtokba vehetik az ún. alapszintű, azaz gyalogos beszállító kapukhoz épített csarnokokat mind a 2A, mind a 2B Terminálon, amelyek révén gyorsabb fordulóidőt tudnak elérni a légitársaságok és ezáltal alacsony szinten tarthatják a jegyárakat.

Magasabb költségek

A találkozón, amelyen a MUISZ tárgyalóit Molnár Gabriella elnök vezette, elhangzott, hogy az idén kiterjesztett helyi iparűzési adó egyre hátrányosabban érinti a repülőjegy értékesítő irodákat, amelyek légitársaságok megbízásából fizetett repülőtéri illetéket is begyűjtik. Az új adó az utazásértékesítők amúgy is sovány hasznának akár a 30 %-át is elviheti, így a MUISZ a repülőtér és a légitársaságok bevonásával hármas egyeztetést javasolt, hogy közös indítvánnyal találjanak megoldást az áldatlan állapotokra. A találkozón a Budapest Airport képviselői arra is ígéretet tettek, hogy az utazásszervezőket, amikor csak lehet, előre és időben tájékoztatják a Budapest Airportnál várható fejlesztésekről és változásokról.