Megkezdődött a balatoni vitorlásszezon

Vitorlás verseny - Balaton

A hagyományoknak megfelelően a Balaton megkoszorúzásával és az évadnyitó vitorlás versennyel kezdődött meg hivatalosan is a vitorlás szezon, számolt be az MTI. Az eseményen 235 hajó nevezett idén, és a leggyorsabb időt a Team Kaáli csapata érte el. Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a verseny előtt elmondott köszöntőjében Balatonfüredet a magyar vitorlázás fővárosának nevezte. A szövetség legfőbb célja az volt, hogy összefogja a Balatonon és más hazai és külföldi vizeken hajózó közösséget. Hangsúlyozta, hogy a hobbi- és versenyvitorlázók közötti szakadékot szeretnék csökkenteni, hiszen a hobbivitorlázók is részei a magyar vitorlás közösségnek. Beszélt a balatonfüredi Kékszalag Portról is, ahol bárki felkeresheti és regisztráció után kajakokat, kenukat, SUP-okat és vitorlás hajókat is bérelhet.

Czunyiné Bertalan Judit, az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az élhető Balatonhoz széleskörű összefogásra és partnerségre van szükség. Fontos partnerek a Balaton térségében élők, a települések vezetői és országgyűlési képviselői, akik közvetítik a lakosság igényeit a döntéshozók felé, valamint a sportszervezetek és szövetségek is.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy az idei évet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program határozza meg a régióban. A polgármester a vitorlás szövetséget stratégiai partnernek nevezte, akik évente több nemzetközi versenyt hoznak a városba. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Balatonfüredről indul a Kékszalag tókerülő verseny is.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra kérte a Balatonhoz látogatókat, hogy óvják és vigyázzák a tavat, hogy száz év múlva is ugyanolyan élvezhető legyen. Remélte, hogy a 2024-es olimpiai év előtt a versenysportolóknak is sikerül elérniük céljaikat.

Vörösmarty Éva, a Veszprém vármegyei közgyűlés alelnöke átadott egy plakettet a Balatonfüredi Yacht Clubnak, amelyet Varga Lajos és Böröcz István vett át. A klubot beválasztották a vármegyei értéktárba.

Az első ünnepélyes balatoni „vitorlafelhúzót” 1935 nyarán tartották, és azóta hagyomány, hogy megkoszorúzzák a tavat. Idén a koszorút a tó legrégebbi vitorlásáról, a 126 éves Kishamisról dobták a Balatonba.

Az évadnyitó nagyhajós versenyre idén 235 hajó nevezett, és a mezőnynek délig kellett célba érnie. A versenyzőknek öt óra alatt kellett teljesíteniük a Balatonfüred-Alsóörs-Tihany-Balatonfüred távot. A Team Kaáli csapata érte el a leggyorsabb időt, 42 perc 32 másodperc alatt, második helyen a RSM, amit Vándor Róbert vezetett (44 perc 27 másodperc), míg a harmadik helyen a Prospex-Delta, amit Kaiser Kristóf irányított (44 perc 57 másodperc).

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .