Balázs Mester Díj

Dr. Draveczky BalázsA hagyományoknak megfelelően Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, 2011. február 03-án, Balázs napon adták át a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére alapított Balázs Mester Díjakat. A „Balázs Mester” Alapítványt 2004 februárjában hozták létre Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére, továbbvitelére.

Igazgatói évei alatt „morzsalapáttal” gyűjtötte össze a magyar, hagyományos gasztronómia gyöngyszemeit. Több kultúrtörténeti írása jelent meg még életében, a fenti témákban.
A díjat évente olyan személyek kaphatják meg, akik pályafutásukkal a névadó munkásságát tovább örökítve sokat tesznek a magyar népi gasztronómia hagyományainak megőrzéséért, a még fellelhető „kulináris aranymorzsák” összegyűjtéséért.

Jelöltek lehetnek a hagyományőrző társulások, egyesületek, szakmai oktatók, gasztronómiai szakírók, vendéglátó szakemberek, muzeológusok, de akár pedagógusok is.

A jelöltek kiválasztásánál kiemelten kezeli a bíráló bizottság a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolását, megőrzését, bemutatását az utókor számára bel-és külföldön egyaránt.

A kuratórium döntése alapján az idei, hatodik alkalommal heten kapták meg a kitüntetést.

Balázs Mester Díjjal jutalmazták:

Királyházi Andort, a Szolnoki Gulyásfesztivál egyik életre hívóját,
Klotz Endrénét, a Somogy megyei hagyományok értékmentőjét, falusi vendéglátót,
Takács Róbertnét, a fonyódi Mátyás király Gimnázium cukrászát,

Balázs Mester Díj, emlékéremmel jutalmazták:

dr. Hortiné Bathó Editet, a jászberényi Jász Múzeum igazgatóját,
Onódi Ferencet, életműdíjas gasztronómust, kutató-pedagógust,
Osváth Jánosnét, aranykoszorús mestercukrászt,
Varga Károlyt, többszörös Olimpiai- és Világbajnok mesterszakácsot, a 2010-es Culinary World Cup győztesét, közismert „zöldségszobrászt”.

A díjkiosztó egyben főhajtás is volt Dr Draveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója előtt, ahol barátai, tisztelői ismét megtöltötték a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termét.