Főúr, fizetek!

Péter I. Zoltán: e-könyv - Főúr, fizetek!

Főúr, fizetek! címmel, Kávéházi élet Nagyváradon a Monarchia idején alcímmel, jelent meg Péteri I. Zoltán könyve.

Mint kiderül az 1870-es évektől 1918-ig tartó időszakban, tehát nem egészen egy fél évszázad alatt 119 tulajdonos indított, vagy vett át kávéházat, cukrászdát, kávémérést.

Ez persze nem 119 cégnevet jelent, de valójában, egyidőben 25-30 ilyen műintézmény is működött a „Peceparti Párizsban”, ahogy Ady nevezte. Ez alatt az idő alatt nemcsak lélekszámában gyarapodott ugrásszerűen a város – körülbelül harmincezerről mintegy 65 ezerre -, hanem kereskedő, vállalakozó polgárainak számában is, akiknek életformája volt a kávéházba járás.

Ide jártak – már amelyikbe – a városi közigazgatás vezetői, a gazdagabb, de a szegényebb polgárok, a művészek, és a mindenről hírt hozó újságírók is. Akik legfőképpen az Emkébe jártak, ahol Ady is idejének nagy részét töltötte. Itt mutatták be neki Léda asszonyt és – mint az egyik visszaemlékező megírja – a Vér és arany kötet megjelenése után: „…Ő volt a mindennapi téma – legalább is Váradon – a politikát is háttérbe szorította”…tanúsíthatom, hogy Ady és költészete mindenütt szenvedélyes viták tárgya volt…csak egy fiatal tanár akadt, akit sohasem hallottam Adyról nyilatkozni…Szabó Dezső.”

Egyébként kávéházban született a Holnap antológia gondolata is. Juhász Gyula, aki éppen tanár volt Váradon, levelet írt Babitsnak, és így végül heten adták ki 1908 és 1909-ben a Holnapot: Juhász és Babits mellett Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Miklós Jutka és természetesen Ady. Volt persze harcos ellenzéke is Adynak és a Holnaposoknak, akik viszont a Royál kávéház törzsvendégei voltak: itt gyülekezett a város hivatalnokainak elitje, a gazdagabb kereskedők, vállalkozók, katonatisztek.

Nem véletlen, hogy egy időben Palotai Armand nyugalmazott huszár-százados is tulajdonos volt. Palotai Boris írónő édesapja és Bacsó Péter filmrendező nagypapája. (Tőle hallottam, hogy nagyapja idejében itt ingyen-reggelit kaptak a tér túlsó oldalán akkoriban felépített színház művészei.)

Péter Zoltán könyvének egyik nagy erénye, hogy a kávéházak, cukrászdák, kávémérések születésének körülményeit, tulajdonosait bemutatva – segítségére lehettek a váradi újságok, amelyek beszámoltak minden ilyen eseményről – rendkívül sok és érdekes irodalmi idézettel, visszaemlékezéssel tette gazdaggá a kötetet.

Bernáth László

Péter I. Zoltán: e-könyv – Főúr, fizetek!
Kossuth Kiadó Zrt.
Kiadás éve: 2014
Kedvezményes online vásárlás