Barokk torták Gödöllőn

Mária Terézia tortaA gödöllői Barokk Év kezdetén felavatták Mária Terézia szobrát, illetve megalkották Mária Terézia és Grassalkovich Antal tortáit. A Magyar Posta bélyeget bocsátott ki az évfordulóra. Eddig csak a szépségéről  és magyarbarátságáról nevezetes Erzsébet királyné kultusza járta át a Gödöllői Királyi Kastély levegőjét, jóllehet legnagyobb barokk épületegyüttesünk történetének Erzsébet nem az egyetlen szereplője. Épp 260 éve annak, hogy Mária Terézia császárnő Gödöllőn járt híve, a dúsgazdag kastély- és templomépítő mecénás, az államügyekben is befolyásos Grassalkovich I. Antal gróf meghívására.

{module 221}

Ez az évforduló, illetve a gróf 240 éve bekövetkezett halálának kettős jubileuma teremtette meg a Barokk Év Gödöllőn című kulturális rendezvénysorozat apropóját. Mária Terézia császárnő márványszobrának ünnepélyes felavatásával vette kezdetét a kiállításokat, zenei, színházi és gasztronómiai eseményeket felvonultató rendezvénysorozat, melynek alkalmából a Magyar Posta bélyeget bocsátott ki. A Barokk Év megnyitása alkalmából Gödöllő – sokak szerint legjobb – cukrászata, a Solier Cafe elkészítette Mária Terézia és Grassalkovich Antal tortáit. 

A két tortakülönlegesség megálmodása előtt áttanulmányozták a XVIII. század receptúráit, és kikutatták, konkrétan milyen ízvilág is volt az uralkodónő, illetve a gróf kedvence. A két tortához kizárólag a XVIII. század alapanyagait használták fel, így például cukor helyett mézzel és aszalt gyümölcsökkel édesítettek. Ennek ellenére kifejezetten mai tortákat alkottak. 

Szoljár Csaba cukrászmester elárulta, hogy ha a korabeli recepteket tökéletesen eredeti módon készítették volna el, akkor az eredmény a mai közönség számára csalódást okozott volna. Ezért határoztak úgy, hogy egy, a barokk kor ízvilágát híven visszaadó, mégis könnyeden elegáns tortát készítenek. Szoljár Csaba szerint korunk megújulásra váró cukrászatának a múltból kell merítkeznie, és a jót megtartva a mai elvárásoknak megfelelő modern süteményeket kell alkotnia. 

Mária Terézia-torta 

A császárnő kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümöl­csöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket. Ezek alapján a torta kiinduló alapanyagai a tokaji sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a csokoládé, a mazsola és különböző fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamom, szegfű­bors, koriander, édes­kö­mény, bors lettek. 

A lágy, muskotályos bor­hab, a fűszeres gyümölcskavalkád, a mandula- és csokoládéíz egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk ízvilágot. 

Grassalkovich Antal tortaGrassalkovich Antal-torta 

A gróf kedvelte a szilvát, a mandulát, a csokoládét, a mézes-fűszeres tésztákat. Ezek alapján a kiinduló alapanyagok a szilva, a mandula, a dió, a marcipán, a csokoládé, a méz és a már említett mézessütemény-fűszerek voltak. A torta így a következők­ből áll: mézes lap, szilva-mousse, diós-csokoládés keksz, házi szilvalekvár, marcipán, mandula, étcsokoládé ganache. 

A többtónusú gyümölcs, a markánsabb csokoládé és mandula, illetve a fűszeres-mézes ízek, többszólamú, férfiasabb és „barokkosan” összetett ízélményt nyújtanak. 

(Metro)

{module 221}