Portré egy fiatal magyar borászról

A harmadik alkalommal megszervezett internetes szavazáson a fogyasztók 85 borászt jelöltek a díjra. Ezt követően kezdődött a voksolás, amellyel kiválasztották a legjobbakat. Bodri Orsolya és ifjabb Figula Mihály azonos szavazatot kapott a borkedvelő közönségtől.

 

{module 221}

A Csóbor Pincészet Borásza Csóbor-Kisari Linda is indult az Év Fiatal Borásza 2011 cím elnyeréséért. Ő az első 7 helyezett között végzett. A zsűri úgy döntött, hogy az első 7 helyezett közül csak a két elsőt hirdeti ki, a többiek osztoztak a 3.-7. helyezéseken.
Megtanulta a borászkodást az egyetemen. Munkát keresett. Nehezen talált, de aztán összejött neki. Csóbor-Kisari Linda nem csak egy pincészetre talált rá Agárdon, hanem a férjére is.

– Sokszor elhangzik a kérdés: „Egy nőből hogy is lesz borász?” Tőlem is sokszor kérdezték már. A történetem, ami a borászkodás megkedveléséhez vezetett, így kezdődik: édesapámnak van 200 tőke szőlője Székesfehérvárhoz közel egy domboldalon, az apósától örökölte. Érdekelte a borászat, szakkönyvekből tanulta meg, hogyan lehet jó bort készíteni. Már kisgyermek koromtól fogva segítettem neki a finom borok elkészítésében. Tizenévesen a nagy nyári melegben, szalmakalappal a fejemen, küzdöttem a zöldmunkával, aztán a borfejtéssel a kispincében. „Tedd ide a vödröt, rakd át a slagot!”- ez volt az én feladatom… Amíg gyerek voltam csak a mustot kóstolhattam, de aztán később már a végeredményt, a bort is. Annyira megtetszett a borkészítés, hogy azt mondtam édesapámnak: én kitanulom ezt a szakmát, hogy még finomabb bort tudjak az asztalára tenni, és hogy valahol borászként dolgozhassak …

Linda diplomát szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem borász szakán.
– Friss diplomásként nehéz volt elhelyezkedni. Minden álmom, vágyam az volt, hogy borász lehessek egy pincészetnél. Sok helyre jelentkeztem, visszautasításokat kaptam, azt mondták, hogy női borász nem kell, de nem adtam fel, és mindent megtettem érte, hogy valóra váljon az álmom. Egyszer csak csörgött a telefon Csóbor Jenő Agárdról, a Csóbor Pincészettől keresett, és ezt mondta: „Jöjjön el hozzánk és mutassa meg, hogy mit tud!” Az elején nehéz volt friss borászként tapasztalat nélkül, de aztán megmutattam, mit is tud egy női borász.

A többi között elkészítettem első cuvée-met, ami Démon névre hallgat, és több rangos elismerést is nyertem vele. A borkészítés számomra művészet, így mi borászok is művészek vagyunk, a szőlő és a bor művészei. Minden évjárat más és más, ez egy kihívás a borász számára, hogy megmutassa, mindig helyt tud állni, és a finomabbnál finomabb bort tud készíteni. A Csóbor Pincészet családi vállalkozás. Ma már én is a családhoz tartozom, mivel nem csak a Csóbor Pincészet szőlőihez és boraihoz kerültem közel, hanem Csóbor Balázshoz is, aki szőlész-borász szakmérnökként munkámat segíti. Idén áprilisban volt az esküvőnk.

Linda egy 2009-es Démon cuvée-t ajánlott fel azoknak, akik szavaztak és elmentek a díjátadó buliba.
– Ez a bor Agárdon szüretelt szőlőből készült. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításával, 12 hónapig barrique hordókban érlelve, zamatos, telt vörösbor lett. Pirosbogyós, enyhén kávés, csokoládés illatjegyekkel, összetett ízvilággal, kellemes tannin tartalommal rendelkezik. A bor egy élvezeti érték! Érezzétek és élvezzétek az ízét!

{module 221}