Fenséges falatok, királyi életek

Szakácskönyvek - GSZT könyvismertető

Palotabeli fogadások által ihletett, de a piacról is megfőzhető ételekről írt Margit hercegnő, aki az európai uralkodócsaládok receptjeit és történeteit gyűjtötte össze. Szarvasgomba, őzgerinc és hasonló luxusételek ugyan nem szerepelnek benne, mégis bepillantást nyújt az európai királyi családok étrendjébe – és életébe is – az egykori román uralkodó, I. Mihály lányának a szakácskönyve.

New York cheesecake, azaz sajttorta – Mihály király kedvence

Romániai Margit (valóban ezzel a névvel szerepel az útlevelében) a közelmúltban megjelent Királyi szakácskönyvének címében nincs túlzás vagy irónia. Valóban az európai uralkodóházakban felszolgált étkek receptjeiből áll, mindenekelőtt a román királyi családéból válogatva. Ám az ételeket úgy válogatták össze, hogy a hozzávalók a piacon vagy a szupermarketben is könnyen beszerezhetők legyenek.

A Királyi szakácskönyvet részben a bukaresti Erzsébet-palota fogadásainak menüsorai ihlették. Ugyan I. Mihályt 1947-ben elűzték, ám több mint fél évszázaddal később visszatérhetett Romániába. A rendszerváltás után az állam visszaszolgáltatta az uralkodócsalád elkobzott vagyonát is, így a királyi pár Margit hercegnővel és férjével együtt 2001-ben beköltözött az Erzsébet-palotába.

A könyv más részeiben gyermekkora kedvenc fogásait idézi fel Margit, mindenekelőtt a Koppenhága melletti Gentoftéból. Több nyarat töltött itt anyai nagyanyja, Margit dán hercegnő vendégeként, aki rengeteg finomsággal halmozta el unokáit, köztük rebarbarával „megbolondított” vörösáfonyadesszerttel.

Continental csirke – az Amerikában élő Irén hercegnő kedvence

Receptek azonban Európa minden uralkodóházából érkeztek, Margit hercegnő ugyanis azzal kezdte az írást, hogy körlevelet küldött a román királyi családdal rokon famíliáknak, és összegyűjtötte receptjeiket. A spanyol, görög, svéd, osztrák, bolgár, francia és német (volt) uralkodók konyháiból is kapunk így ízelítőt. Két recepttel Károly walesi herceg is hozzájárult a könyvhöz, vele a román hercegnő egykor indiánost játszott a balmorali kastély kertjében, a brit trónörökös gyermekkorának kedvelt helyszínén.

Utóbbi anekdota már a receptek között megbúvó történetek egyikéből derül ki. A szakácskönyv így egyfajta kalauz is, bevezetés az európai uralkodóházak történetébe. A legregényesebb történet Margit anyjáé. Anna királyné – aki Párizsban született Anne de Bourbon-Parmaként – francia és dán hercegek leszármazottja.

Margit hercegnő a konyhában

Curtea Veche Publishing, Bukarest Tizenhat éves volt, amikor 1939-ben családja a nácik elől Spanyolország  és Portugália érintésével az Egyesült Államokba menekült. New Yorkban dizájnt és divattervezést tanult, egy ideig eladóként is dolgozott a híres Macy’s áruházban. 1943-ban önkéntesnek jelentkezett a hitleri Németországgal harcoló, Charles de Gaulle vezette francia hadseregbe.

Tábori kórházakban szolgált, katonai mentőkocsikat vezetett a második világháború végéig, Észak-Afrikától Olaszországon át Németországig sok frontot megjárt. 1945-ben hadnagyként szerelték le, hajtókáján a Francia Hadikereszttel. Mihállyal 1947-ben, Londonban, a későbbi II. Erzsébet esküvőjén ismerkedett meg, alig egy év múlva hozzá is ment feleségül. Közös szenvedélyük az autóvezetés és az autószerelés.

A 62 éves Margit a legidősebb Mihály és Anna öt lánya közül, és ő a legaktívabb is. 1989-ig az ENSZ-nek és az Egészségügyi Világszervezetnek dolgozott. Szociológiát tanult az Edinburghi Egyetemen, ahol viszonya volt Gordon Brownnal. Egy interjúban elmondta, azért szakított a későbbi brit munkáspárti miniszterelnökkel, mert Brown túl kevés időt szentelt neki, és túl sokat a politikának.

Lazac mangóval – Mária, a legfiatalabb hercegnő favoritja

Curtea Veche Publishing, Bukarest A Ceausescu-rezsim bukása után Margit visszatért Romániába. Annak ellenére tette ezt, hogy korábban a közel öt évtizedes száműzetés után hazatérő Mihály királyt elsőre visszafordították a bukaresti repülőtérről.

Margit más fogadtatásban részesült, majd hazatérése után alapítványt hozott létre, amely romániai projektekhez keres külföldi támogatást. Önálló irodái működnek Genfben, Londonban, Brüsszelben, Párizsban és New Yorkban. A románul kiválóan beszélő hercegnőnek meghatározó szerepe volt abban, hogy a királyi családot „rehabilitálták”.

Szőcs Levente, Bukarest
Népszabadság
Curtea Veche Publishing, Bukarest

Szakácskönyvek a Libri online könyvesboltjában

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .