XIII. Pannon Bormustra

a nevezés határideje április 20.Immár 13. alkalommal mérettetnek meg a legjobb hazai borok a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen, a Pannon Bormustrán, május 9-11 között Pannonhalmán. Május 12-én pedig Budapesten, a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak az idei zsűri tagjaival és megkóstolhatják a verseny legjobb borait is. Ezen a napon lesz a rendezvény Díjátadó Gálája is. A borokat már lehet nevezni, a nevezés határideje április 20.

{module 221}

Nagy változáson ment tavaly keresztül a legkiválóbb hazai borok mustrája, a magának már korábban is nagy presztízst kivívó Pannon Bormustra. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében tavaly már két elismert hazai szakember mellett hat nemzetközi szaktekintély is részt vett a zsűrizésben: a szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. Túl azon, hogy a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier zsűri mustrálta a borokat, a megújulást jelezte a Bormustra néhány új eleme is. Nevezetesen a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.Tavaly száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre, s a Pannon Bormustrának a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. A nevezett borokból 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Tavaly a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk.

Idén is ismert és neves, hazai és nemzetközi ítészek részvételével folyik a Bormustra. Néhány zsűritag neve a tavalyi megmérettetésről már ismert lehet. Így például Isabelle Legeron MW, az egyetlen francia hölgy, aki megszerezte a Master of Wine címet. Szintén visszatér a magyar gyökerekkel rendelkező John Szabo MS, Kanada egyetlen Master Sommelier-jeként. Wojciech Bońkowski évekkel ezelőtt volt, s most újra tag a Bormustra zsűrijében. 1999 óta ír lengyel és angol nyelven a borról, és az összes jelentősebb lengyel boros kiadvány és esemény mögött jelen van. Főszerkesztője volt a WINO magazinnak, társszerzője a bestseller Wina Europy borkalauznak, amelyben 15,000 bort értékelt 31 országból, Franciaországtól Olaszországon át egészen Algériáig és Svájcig. Új tag Jamie Goode londoni borszakíró, aki jelenleg a brit Sunday Times boros rovatát vezeti. 2007-ben megkapta az év legjobb borszakírójának járó díját, a Glenfiddich Wine Writer of the Year Award-ot. Rendszeresen jelennek meg írásai különböző kiadványokban, így a World of Fine Wine-ban, a Wine Business Internationalban és a Wines and Vines and Sommelier Journalban. Szintén a tengerentúlról jön a Bormustrára Alder Yarrow, aki a San Francisco Magazine szerint “a bor világának legragyogóbb kibersztárja”, blogját a Vinographyt sokan a világ vezető blogjának tartják. A 2008-as American Wine Blog Awardson a legjobb boros blog díjával tüntették ki, a 2007-es Salon des Vins de la Loire Blog Díjon a legjobb nemzetközi blog díját nyerte el. „Blogja a legbefolyásosabb boros blogok egyike az interneten, amelyen a bor és szaké leírások mellett, étteremkritikák, szerkesztői levelek, könyvkritikák, boros hírek és beszámolók boros eseményekről is megtalálhatók.“ A zsűrit erősíti Tara Q. Thomas is, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a lapnál németországi, osztrák, kelet-európai és a mediterrán országok boraival. A Culinary Institute of America diplomájával rendelkező egykori szakács rendszeres szerzője ételrovatoknak, ír a bor és a kultúra kapcsolatáról (The Word on Cheese and Real Food), publikál írásokat a legkülönbözőbb fogyasztói magazinokban. Könyve a The Complete Idiot’s Guide to Wine (A totál idióta borkalauza) második kiadását éli, és ugyancsak közreműködött a díjnyertes Opus Vino megírásában.

A hazai szaktekintélyek közt ott van Mészáros Gabriella AIWS, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője. Kató András AIWS végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója. A hazai zsűrit erősíti idén Romsics László AIWS, a György Villa borok főborásza, nemzetközi borakadémikus. Az első borász, aki 2003-ban megszerezte ezt a címet. 2004-től a magyarországi Decanter, 2011-től pedig a VinCe Magazin szakmai tanácsadója, lektora és számos cikk szerzője. Korábban több, jelenleg egy hazai akkreditált WSET iskolában oktat felsőfokon tanuló diákokat.  A Master of Wine Intézet másodéves hallgatója.

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel is jelentkezik. A zártkörű versenynapokat követően, május 12-én egy Közönségnap keretében Budapesten az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és egy sétáló kóstoló keretében megkóstolhatják az idei verseny legjobb borait is. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra Díjátadó Gálájára is, ahol kiderül, hogy kiket díjazott az idei zsűri.

{module 221}