Országjáró körúton a Jó Higiéniai Gyakorlat Nemzeti Útmutató

VISZHatáridő előtt elkészült és nyilvános az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához (GHP Útmutató). Az Útmutató kidolgozásában a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (volt MgSZH) szakemberei mellett a vendéglátó szakmai szervezetek képviselői is részt vettek.

{module 221}

A 2008. év nyarán elkezdett munka, amely az európai uniós jogszabályokra épült, a 62/2011.(VI. 30.) VM. rendelet ( a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről )hatálybalépésével tudott felgyorsulni és rövid idő alatt befejeződni.  Az európai szinten is kiemelkedően átfogó Jó Higiéniai Útmutató (GHP) az uniós és hazai élelmiszerbiztonsági szabályozásra épülve az előírások gyakorlati megvalósításhoz ad segítséget. Az Útmutató legfontosabb erénye, hogy a hazai vendéglátó és étkeztető szakmai civil szervezetek szinte kivétel nélkül, társadalmi munkában vettek részt az elkészítésében, és elfogadták azt.

Az Útmutató terjedelmes, aminek oka a vendéglátás sokszínűsége, továbbá az, hogy témacsoportonként egyfajta jogszabálygyűjteményként is jól használható iránymutatást ad.

A munka egyik első állomása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2011 szeptemberében tartott szakmai fórum volt. A munkaanyag elkészítésében jelentkezett gyors eredmény a már említett rendelet megjelenését követően a Kormány 1317/2011. számú határozatának 2012. március végi határidejét megcélzó feszített munkatempónak is köszönhető. A munkacsoport kéthetenkénti nyitott ülésekkel, szigorú munkatervet tartva, széles szakmai, társadalmi konszenzus mellett dolgozott.  A folyamatból természetesen nem hiányozhatott a folyamatos visszacsatolás sem: az ülések anyagait a Hivatal honlapján bárki megismerhette és véleményezhette, az észrevételeket pedig a soron következő ülésen tárgyalták meg a munkacsoport tagjai.

Az egységes alapelveken és gyakorlati tapasztalatokon alapuló javaslatokat megfogalmazó dokumentum célja, hogy közérthetően és életszerű példákkal illusztrálva segítse a rugalmas jogszabályi előírásoknak való megfelelést. Az Útmutató a vendéglátásban és étkeztetésben dolgozóknak konkrét segítséget nyújt például a HACCP-dokumentáció elkészítéséhez, a vállalkozásokban – élelmiszerbiztonsági szempontból – előforduló kritikus pontok meghatározásához, vagy épp a dolgozók higiéniai képzéséhez.

A munka nem állt meg. A munkacsoport tagjai vállalták, hogy rendszeresen javítják és karbantartják az Útmutatót a gyakorlati alkalmazás során szerzett tapasztalatok és a felmerülő kérdések alapján. Emellett országjáró rendezvénysorozatot indítottak, hogy a vendéglátó-étkeztető szakma minél szélesebb körben ismerhesse meg az új Útmutatót. A program folyamatosan bővül, a legfrissebb információk elérhetők a szakmai szervezetek, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉbiH) (volt MgSZH) honlapján a következők szerint: http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/vendeglatas_ghp/utmutato_egyseges_szerkezetben  A

Nemzeti Útmutató „Road show-jának” állomásai a következők voltak:

2012. 02. 22
Tapolca
Magyar Cukrászok Ipartestülete

2012. 03. 11.
Budapest
Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE)

2012. 03. 14.
Debrecen
Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság
Magyar Gasztronómiai Szövetség
Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Helyi élelmiszerlánc biztonsági hatóság és helyi közétkeztető szervezet

2012. 03. 19.
Budapest
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság

2012. 03. 20.
Miskolc
Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)

2012. 03. 22.
Veszprém
Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)

2012. 03. 22.
Székesfehérvár
Fejér megyei Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ)
Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)

2012. 03. 22
Kecskemét
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Helyi élelmiszerlánc biztonsági hatóság

2012. 03. 23.
Szeged
Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ)
Helyi hatóság

2012. 03. 26.
Paks
Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)

2012. 03. 27.
Békéscsaba
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság

2012. 03. 27.
Budapest
Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)

2012. 03. 29.
Szombathely
Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Helyi élelmiszerlánc biztonsági hatóság

2012. 03. 29.
Győr
Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

Megrendezésre kerül még egy bemutató 2012. április 11-én Balatonszemesen, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szervezésében, valamint megismerhetik az anyagot a Magyar Szállodaszövetség tagjai is tavaszi közgyűlésükön.

A munkabizottság tagjai várják még hátralévő rendezvényeikre a szakma képviselőit és minden kedves érdeklődőt, valamint véleményüket, javaslataikat az anyaggal kapcsolatban!

{module 221}