Hollókő védjegy – Divat a hagyomány Hollókőn

Hollókő védjegy - Divat a hagyomány Hollókőn

Ha a divatra és a dizájnra gondolunk, elsőként a kifutók, a tervezők, Milánó és New York City ugrik be. A város, a lüktetés, az innováció. Hollókőn ez teljesen másképp működik. Magyarország legszebb falva idén a hordható divat terén is domborít.

Hollókő védjegy - Divat a hagyomány Hollókőn

Világörökség és hollókői hímzés

Hollókő az UNESCO Világörökség része. Magyar népi hagyományaink jelképe, eközben élhető település is. Nem szabadtéri múzeum és nem is szezonális folklórprogram. Egyike azoknak az utolsó szigeteknek, ahol töményen őrzik a tradíciókat – és nem félnek ezt másoknak megmutatni. Hollókőt nagyon szeretik a turisták, a hazaiak és a külföldiek egyaránt. Azt tudjuk, hogy minél több a turista, annál nagyobb a csábítás a hagyományok felhígitására. A helyiek ezért kitalálták a saját védjegyüket, amiket az értékes palóc örökség továbbörökítői kaphatnak meg. A védjegyprogram első eleme a hollókői hímzés, mely Fehér Jánosné, Vincze Irén népi iparművész, viseletkészítő Divat a hagyomány című kiállításán mutatkozott be.

Viselhető viselet

A palóc lányok színes szoknyái leginkább húsvétkor libbennek – mikor a kútvizes locsolás elől menekülnek. Hollókőn ilyenkor lehet a legnagyobb töménységben találkozni a hagyományos palóc szín- és mintavilággal. Fehér Jánosné ruhái azonban nem fellépőruhák, népi viseletek. Hordható, divatos darabok, erős etno beütéssel, őszinte, hiteles jegyekkel, tetszetős dizájnnal. Az iparművész az eredeti hollókői formakincsből merít, de nem csupán felidézi azokat, hanem átemeli és újjá is varázsolja. Mint ahogyan két fia – Zsombor és Viktor, a Kerekes Band alapító tagjai teszik ezt a magyar népzenével. Az alkotó maga is egy kis palóc faluból, Fedémesről származik. Édesanyjától tanulta a szövés, hímzés, varrás művészetét. –  A Jóisten biztos nagyon szeret engem, amiért ilyen lehetőséget adott a kezembe. Én csak elindultam ezen az úton, ahogy szülőházban engem neveltek: a hagyomány tiszteletére, a munka szeretetére, és hogy mindig azt becsüljem meg, ami az enyém. Harminc évvel ezelőtt azt mondtam, hátha egyszer megérem, hogy az Ircsi-féle inget keressék, ma pedig ez tényleg így van, keresik – mondta az alkotó, aki három évtizede foglalkozik viseletkészítéssel, de a feladat, hogy a régi elemekből valami teljesen újat alkosson, elgondolkodtatta. Hollókőnek nagyon szép a hagyományos viselete, és ezeket az asszonyok a különböző rendezvények alkalmával ma is használják, ez is hozzátartozik a faluhoz. Ezért volt nehéz a feladat. Ezekben a ruhákban megjelenik a múlt és a jelen is, de fontos, hogy ezt mind a jövőnek szánjuk, hogy megmaradjanak ezek a csodálatos értékek. A hímzéseknek, viseletnek tovább kell élni – hangsúlyozta Fehér Jánosné.

Hadüzenet a gagyinak

A hollókőiek nem szeretnék motívumaikat gépi hímzett tornacipőn, nyomott mintás, tömeggyártott bikinifelsőn és messzi országokban készült, műanyag kulcstartókon viszontlátni. Szeretnék megőrizni azokat a finom mozdulatokat, amik az egyedi darabok készítéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Ennek érdekében az eredeti hollókői értékeket sorra levédik, hogy ne válhassanak soha olcsó giccsé. Szabó Csaba, Hollókő polgármestere szerint a megújulást fontos szem előtt tartaniuk. – Nehéz a palócok között újulni, mert a palóc ember olyan, akinek úgy jó, ahogyan régen volt. Nem alakítani, inkább megélni szeretjük az életet. Először engem is meg kellett győzni, hogy a védjegy szükséges. A védjegyek segítségével sorban összegyűjtjük az elmúlt évtizedek, évszázadok értékeit, amit magunkénak vallhatunk – mondta a polgármester.

A szemet gyönyörködtető mintadarabokhoz hasonló termékeket a nagyközönség meg is vásárolhatja a Guzsalyas házban, mely egyike a most befejeződött kiemelt turisztikai projekt során felújított Világörökségi Ófalu újdonságainak. Díszítse mindenki ruhatárát olyannyira egy-egy csodás darab, amennyire büszkék vagyunk, hogy Hollókő a miénk.